Szentes és környéke

2014.10.13. 00:28

Félméteres szavazólap és 7 jelölt Nagymágocson

Nagymágocs - Csongrád megyében Nagymágocson indultak a legtöbben, 7-en a polgármesteri székért. Sokak szerint megosztotta a falut a sok jelölt.

Munkatársunktól

Bár nem mértük le, hány centiméteres volt a szavazólap, hosszú listát kellett végigböngészniük a választóknak Nagymágocson: 7 polgármesterjelölt és 22 képviselőjelölt indult a helyhatósági választáson.

Egy polgármesterjelölt a falu szélén

Vasárnap délelőtt a falu határában szólítottunk meg egy férfit, aki éppen a szélső ház nagykapuját csukta be. A nagy számok törvénye szerint talán nem is annyira meglepő, hogy éppen az egyik polgármesterjelöltbe botlottunk bele.

– Hogy miért jelöltettük magunkat ennyien? Azt hiszem, ez a magas szám sokat elárul a település helyzetéről – mondta [namelink name="Harmati Károly"] polgármesterjelölt, aki a saját gabonatárolójánál járt, két zsák kukoricadarát rakott fel a biciklijére. Elmondta, választás ide vagy oda, a disznóknak enniük kell. Harmati Károly szerint Nagymágocs problémái 10-12 évvel ezelőtt kezdődtek. Az akkori vezetés nem élt a pályázati lehetőségekkel.

– A többi település szépen lehagyott bennünket. Az elmúlt 4 évben is jobban ki kellett volna használni a pályázatokat – mondta. Harmati Károly már reggel fél 7-kor leadta voksát. Nem kérdés, kire szavazott.

Félméteres szavazólap

[namelink name="Gábor Ferencné"] a lányát kísérte ki a buszmegállóba.

– Még nem voltam szavazni, de elmegyek. Minden szórólapot elolvastam. Már tudom, kinek a neve mellé teszem az ikszet. Arra szavazok, aki szerintem a legalkalmasabb, hogy fellendítse a falut. Legfőképpen munka kellene – mondta az asszony, akinek az unokája is munkanélküli. Markovics Istvánnal az 1-es számú szavazókörben, a Kossuth utcai volt iskolában futottunk össze. Már túl volt a szavazáson. Véleménye szerint túlzás, hogy Mágocson ennyi jelölt van.

– Bár legalább félméteres volt a szavazólap, nem kellett sokáig a fülkében maradnom. Arra a polgármesterjelöltre és azokra a képviselőjelöltekre szavaztam, akik a legrátermettebbek – mondta a férfi. Felesége, [namelink name="Markovics Istvánné"] is elkísérte a szavazókörbe. Az asszony a 22 képviselőjelölt közül 6 helyett csak 5-öt választott. Alaposan átgondolta a dolgot, de csak 5 jelöltet tartott alkalmasnak. – Jól tetted, anyukám! – fogta meg a kezét a férje.

Fotó: DM

Fotó: DM
Nem lehet vaktában ikszelni

A legnagyobb nagymágocsi szavazókör a 2-es, a Mátyás király utcában. Ottjártunkkor éppen „nagyüzem" volt a helyiségben: a szavazófülkétől az ajtóig állt a sor. Gombkötő Lászlónéval a szavazás után beszéltünk. Örül, hogy véget ért a kampány. Szerinte nagyon megosztotta a falut, hogy ilyen sok jelölt van. [namelink name="Kálmán Andrea"] szerint a mostani szavazás azért is fontos, mert ha nem lesz fejlődés, elmennek a fiatalok a faluból.
A 74 éves Kocsis András téli tüzelőt aprított.

– Este 7-ig sok idő van még! Szavazni villanyfénynél is lehet, de fát vágni akkor már nem érdemes – mondta, és hozzátette, elmegy szavazni. Szerinte túlzás, hogy 7-en is polgármesterek szeretnének lenni. Ótompaháton, az étolajgyári szavazókörben fél 11 körül csak egy szavazó volt a fülkében, méghozzá a szokásosnál hosszabb ideig. A szavazatszámláló bizottság egyik tagja meg is jegyezte: „Azt hittük, Bandi, hogy már ki sem jössz!"

– Átolvastam az egészet! A legtöbb probléma abból adódik, hogy elkapkodják az emberek a választást, szinte vaktában ikszelnek, aztán meg csodálkoznak a végeredményen – mondta [namelink name="Varga András"]. Némelyik képviselőjelöltön csodálkozott, mit keres a szavazólapon, merthogy többüket nem tartja alkalmasnak a feladatra. – Azért senkit sem küldök a testületbe, hogy bólogasson. Ennek a választásnak nagy a tétje. Minden döntésüket a bőrünkön érezzük majd – mondta a férfi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!