Szentes és környéke

2014.10.24. 22:55

Politka az iskolában - még mindig téma Szentesen a választási kampány

Szentes - A gimnázium tantestületéből harmincan elhatárolódnak attól, ami a választás előtt történt Szentesen. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke velük ért egyet: nem szabad az iskolát és a politikát összemosni.

Králik Emese

Két hete zajlott le a helyhatósági választás, a kampányidőszakban történtek azonban még ma is éreztetik utóhatásukat Szentesen.

Megírtuk: a wifi népszerűsítése érdekében diákokat vittek ki a Kossuth utcára egy villámcsődületre, ezt néhány méterre a fideszes kampánysátor mellé szervezték, a pár perces műsor után a gyerekekkel mondatták ki a kormánypárti polgármesterjelölt nevét. A párt akkor kikérte magának, hogy a műsor és a kampány összefüggött volna. Nem sokkal később újabb eset osztotta meg a szentesieket, erről itt számoltunk be.

Egy nyílt levélről volt szó, a fideszes jelölt támogatására buzdított az írás, valamint amellett érvelt, hogy értelmetlen dolog – a választást végül mégis megnyerő – baloldali Szirbik Imrére szavazni.

Az alján Tóth Tamás gimnáziumigazgató, a helyettese, Mészáros László, a Zsoldos-középiskola igazgatója, Pintér Etelka, a derekegyházi iskolaigazgató, [namelink name="Hortobágyi Éva"], a Koszta-iskola pedagógusai: [namelink name="Benedek Viktória"] és [namelink name="Czakó Tamásné"], egy művészeti iskola tanára, [namelink name="Bagi Ferenc"], a kórházból [namelink name="Kalmár Mihály"] főigazgató és [namelink name="Szalayné Péter Ildikó"] ápolási igazgató, valamint a szentesi KDNP vezetője, [namelink name="Halmai István"] aláírása és titulusa olvasható.

A levél megírása állítólag saját ötlet volt, ezt később [namelink name="Tóth Tamás "]meg is erősítette egy Facebook-bejegyzésben: „elég bátrak voltunk, és egy nyílt levél formájában – civil kezdeményezés formájában – nyilvánosságra hoztuk meglátásainkat, melyek az elmúlt két évtized keserű tapasztalatain alapulnak". Ha a nyomdai költséget is maguk finanszírozták a jó cél érdekében, mélyen a zsebükbe kellett nyúlni, hiszen a városban azt hallani – hogy minden postaládába jusson az írásból –, közel tízezer példányt rendeltek.

A gimnáziumban nemrég egy tantestületi gyűlést tartottak, majd 30 tanár nevében olvasói levelet írtak, ez lapunk keddi, nyomtatott számában El a kezekkel a gyerekektől! címmel jelent meg. A tanárok úgy vélik: őket és az iskolát ne mossák össze ezekkel az eseményekkel, visszautasítják, hogy pedagógusok, főként vezető beosztásúak, ilyen mértékű szerepet vállaljanak a politikában.

Kérdeztük a fenntartó KLIK megyei és országos vezetését arról, hogy ők kivel értenek egyet. Nem válaszoltak. Reagált viszont a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, [namelink name="Galló Istvánné"]. Szerinte minden állampolgárnak joga, hogy kinyilvánítsa a politikai véleményét, de csak magánszemélyként, és nem a munkahelyével összefüggésben. A gyerekek kérdeznek, válaszolni mindig objektíven kell, a tanuló majd választ, hogy mi a szimpatikus számára.

– Közoktatási intézmény nem lehet kampány területe, egy tanárnak, főként egy vezetőnek, különösen őrködni kell a semlegesség felett. Gyerekeket a szülők beleegyezése nélkül egy kampányeseménynek akár csak a környékére vinni is súlyos vétség – foglalt állást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!