Szentes és környéke

2015.03.15. 18:55

Valika 68 évesen is tart aerobikedzést

A 68 éves Vas Andrásné kitüntetést vett át a sportágában és egyesületében nyújtott kimagasló edzői tevékenységéért. Ő kezdte az aerobikoktatást Szentesen, és aktív a mai napig.

Imre Péter

– Debrecenben, a tanítóképzőn ritmikus sportgimnasztika szakon végeztem, ami mozgásvilágában egy kicsit már rokon a [namelink name="Jane Fonda"]-féle aerobikkal – mondta a szentesi Va[namelink name="s Andrásné Valika"] (68), aki a közelmúltban kapott elismerést Szentestől a városi sportünnepen kiemelkedő munkásságáért. Azzal folytatta: 30 éves volt, amikor elkezdte, a motivációt az jelentette, hogy a tükörből más kép nézett vissza rá, mint amit önmagáról elképzelt.

– Csatlakoztam egy csoportos tornához, megtetszett, ott ragadtam, majd átvettem a vezetését. A Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdtük, ahol 41 évig dolgoztam pedagógusként. Az aerobik központja azonban végül Szentesen a Klauzál Gábor Általános Iskola lett, ahol éveken keresztül 92 fővel üzemeltünk, de a sportcsarnokban is eltöltöttünk 10 évet. Mi, nők nem vagyunk eléggé kitartók, de akad olyan, aki már 30 éve velem tornázik. Ma is hetente háromszor tartok tréninget – osztotta meg a kezdetek históriáját Valika. Hozzáfűzte, az elmúlt évtizedek alatt bárhová – az önkormányzathoz, iskolaigazgatókhoz, intézményvezetőkhöz – fordult segítségért, nyitott kapukat döngetett.

Érdekességként elmesélte, [namelink name="Szirbik Imre"] polgármester felesége is megfordult alakformáló, zsírégető, szálkásító aerobiktréningjein. Ezeket másfél éven keresztül Nagymágocson is tartotta.

Valika fitten tartja magát, és hetente háromszor másokat is. Fotó: Králik Emese

Valika fitten tartja magát, és hetente háromszor másokat is. Fotó: Králik Emese
A nyolcvanas évektől mazsorettcsoportokkal is foglalkozik, ezt is a Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdte és alapozta meg. Lányaival többször részt vett versenyeken – főleg a Komárom megyei Kömlődön –, amelyeken egy első és több második helyezést szereztek. Több rendezvényen is szerepelt tanítványaival, Szentesen kívül például Szegeden.

– Amikor megkaptam az elismerést, átfutott az agyamon: Vali, mit tettél te ezért? Fejben gyors számvetést végeztem, és arra jutottam, Szentes lányainak, asszonyainak legalább a fele megfordult nálam. Az évtizedek során több mint 5000 órányi tréninget vezényeltem le, nyári szünetet sem tartottam. Természetesen a sport mellett az egészséges életmód és a táplálkozás is sokat jelent – készített leltárt Vas Andrásné Valika.

Azt is elárulta:Beatrix lánya Münchenben él, ott tart aerobikedzéseket, eleinte tőle tanult, manapság viszont már ő tanul a lányától. Kellenek az új gyakorlatok, amelyek változatossá teszik a programot, ezért állandóan képzi magát.

– Meddig csinálom? Amíg egészséggel bírom, és a lányok várnak rám. Kedvenc görög mondásom, amit ars poeticámnak is nevezhetek: „A mozgás sok gyógyszert pótol, de olyan orvosság nincs, ami a mozgást pótolja".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!