Szentes és környéke

2016.02.04. 10:50

Tízéves harc a függőség ellen

Szentes- A szentesi drogambulancián úgy tapasztalják, már 10-12 évesek is kipróbálják a kábítószereket. Újabban a 40 fölötti gondozottak száma is emelkedett.

Kovács Erika

Hatéves korában ismerkedett meg az alkohollal a szentesi drogambulancia egyik páciense. Előfordul, hogy 10-12 évesek is kipróbálják a kábítószereket. A drogambulancián az elmúlt 10 évben 1100 addiktológiai és drogproblémával küzdő pácienst vettek gondozásba.


– Korábban is létezett ilyen ellátás Szentesen, de megszüntették. Küzdöttünk az újraindításáért, ezt tíz évvel ezelőtt értük el. A korral haladva a gondozó profilja kibővült a drogot használókkal – vázolta a tízéves drogambulancia történetét [namelink name="Rideg Sándor"] főorvos.

 

A képeket az egyik drogfüggő gondozott rajzolta. Ilyennek látta magát akkor, amikor elhatározta, hogy elhagyja a drogokat, mutatta Rideg Sándor. Fotó: Kovács Erika

Az első öt évben a drogfüggők főleg marihuánát, amfetaminszármazékokat, ópiátokat használtak. Akkoriban még szipuztak is. 2010 őszén jelentek meg Szentesen a dizájnerdrogok. Jelenleg a kábítószeres gondozottaik 77 százaléka használ dizájnerdrogokat, amelyek az előbb felsorolt szereknél is nagyobb kárt okoznak a szervezetben. Rideg Sándor kiemelte, egyre alacsonyabb az az életkor, amikor a gyerekek a drogokkal találkoznak.


– Jellemző, hogy először cigarettára gyújtanak, majd az alkohol kerül a látóterükbe. Gondozottaink jelentős hányada arról számolt be, hogy 10-12 éves korukban részegedtek le először. Volt egy olyan páciensünk, aki hatévesen kezdte. A szülei nem figyeltek rá. Nála idősebb korúakból álló bandához csapódott, mert tartozni akart valakikhez. Hogy maguk közé fogadják, neki is innia kellett, később drogoznia. Ő most 12 éves – mondta Rideg Sándor.


Hangsúlyozta, a fiatal drogfüggők között vannak, akiknek szegény a családja, és olyanok is, akik jómódúak. Amiben közös a sorsuk, az az, hogy a szüleik nem fordítanak rájuk kellő figyelmet, érzelmileg hanyagolják el őket. Olyan eseteik is voltak, ahol szeretetteljes család vette körül a gyerekeket, mégis drogozni kezdtek. Ám ezek az esetek ritkák – mondta a főorvos.


Azt is megemlítette, egyre több a 40-es, 50-es korosztályhoz tartozó drogfüggő gondozott. A legidősebb 64 éves. Ebben az életszakaszban jellemzően a reménytelenség, a munka elvesztése, párkapcsolati probléma viszi az embereket a drog felé. Vannak, akik korábban alkoholisták voltak. A függőknél előfordul, hogy szenvedélyt váltanak. Az idősebb korosztályhoz tartozó páciensek egy részénél a pénz is dominál. Ma már több dizájnerdrog olcsóbb, mint az alkohol vagy a cigaretta.

 

Az elmúlt 10 évben számos eredményt értek el. Csak akkor tudnak segíteni, ha a szenvedélybeteg kellően motivált a változtatáshoz. Rideg doktor két példát is említett.


– Egy órásmester házassága tönkrement. A jómódú férfi az alkoholhoz fordult. Elvesztette mindenét, a kocsiját, házát, talán már a ruha sem volt az övé, amiben kórházba került. Majdnem belehalt az ivásba. Kihoztuk a delíriumból. Megértette, mi történt vele. Mivel akkor már hajléktalan volt, a kocsmában kezdett ismét órákat javítani, de nem ivott. Ezt a cimborái is megértették, és csak kólával kínálták. Végül sikerült új életet kezdenie.


Rideg Sándor egy másik esetet is elmesélt. A 27 éves fiatal 13 évesen kezdett drogozni. Többször került életveszélyes állapotba. Mellette halt meg a barátja, akkor határozta el, hogy leteszi a szert. Több évig tartott a rehabilitációja. Most menyasszonya van, első gyermeküket várják.


A drogambulancia vezetője úgy véli, a következő években is sok dolguk lesz. Meglátása szerint nagyobb hangsúlyt kellene a megelőzésre fordítani, amihez társadalmi összefogás szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!