Szentes és környéke

2016.10.05. 15:40

Ellenzi a földeladást két fábiáni képviselő

Fábiánsebestyén - Fábiánsebestyén ellenzéki képviselői azt sejtik, hogy pénzügyileg bajban van a település, ezért adják el a község földjét. A polgármester azt mondja: nincs pénzügyi vészhelyzet, ez a költségvetési hiány kezelhető.

Kovács Erika

– Vélhetően 70 milliós hiánya van a falunak. Ezt abból gondoljuk, hogy ilyen összegre adtuk be az ÖNHIKI-pályázatot. Hogy megtudjuk, miből jött össze az a hiány, szeretnénk látni a kifizetésre váró számlákat – mondta lapunknak [namelink name="Tóth László"] fábiánsebestyéni önkormányzati képviselő.


– A hiányzó működési kiadásokra benyújtott pályázaton azonban csak 10 millió forintot kapott Fábiánsebestyén – tette hozzá képviselőtársa, [namelink name="Szarka Aurél"]. – Az pedig nem elég. Valószínűleg ezért adják el az önkormányzati földeket is, amit mi ketten nem szavaztunk meg.


– A faluban sem tetszik sokaknak a földeladás, még ha jó áron is van rá vevő – folytatta Tóth. – Ez a föld Fábiánsebestyén vagyona, amit nem kellene felélni. Véleményünk szerint az önkormányzat gazdálkodását kellene felülvizsgálni. Ezzel nem azt mondjuk, hogy meg kell szüntetni valamelyik vállalt feladatot, de minden területen meg kellene húzni a nadrágszíjat. – Szarka Aurél hozzátette, amíg nem látják a pontos költségvetési számokat, konkrét javaslatokat sem tudnak tenni a spórolásra.


– A polgármester szerint a képviselőknek kiküldött anyagból kellett volna tájékozódnunk. Csakhogy azok pont azt nem tartalmazták, amire kíváncsiak vagyunk.


– Nincs vészköltségvetés, sem csődhelyzet – válaszolta megkeresésünkre Kós György polgármester. – Az önkormányzat, illetve intézményeink dolgozói is megkapták időben a fizetésüket. Ezt csak azért mondom, mert valakik ezzel ellentétes rémhírt is terjesztettek. Ezt a hiányt tudjuk kezelni. Az elmúlt években volt már ennél nagyobb lyuk is a költségvetésünkben, de mindig egyenesbe hoztuk. Kár, hogy ezt a két képviselőtársunk nem tudja.


Már a költségvetés elfogadásakor is látható volt, hogy kevés a pénzünk, de hiánnyal nem lehet tervezni. Mint az közismert, az önkormányzatok az alapellátás tekintetében is alulfinanszírozottak. Sok önként vállalt feladatunk van. Úgy gondoljuk, ha ezek nincsenek, előbb-utóbb elmennek az emberek más településekre, ahol jobb az ellátás. Működtetünk például bölcsődét, idősek otthonát, ezért van mentési központunk a tűzoltósággal és a 24 órás orvosi ügyelettel. Polgárőrséget és mezőőrséget tartunk fenn. Többek között nekik is köszönhető, hogy Fábiánsebestyénen szinte nincs bűnözés. Iskolabuszt is működtetünk. Ha nem hoznánk ide más településekről gyerekeket, előbb-utóbb bezárna az iskola is – sorolta a polgármester.


 Kós György kiemelte, valóban 10 millió forintot kaptak a forráshiány megszüntetésére benyújtott pályázaton. Már a második körre is pályáztak, 45 millió forintra. A hiányuk az iparűzési adó miatt időközben csökkent.


– A földet nagyon jó áron értékesítjük, aranykoronánként 55 ezer forintért. A faluban már 35-40 ezer forintért is lehet szántót venni. A mintegy 8 hektár 6 helyen van, az egyik például az öntözőberendezés alatt. A területet egy helyi mezőgazdasági cég bérli évi 350 ezer forintért. A testület többsége úgy látta jobbnak, ha inkább eladjuk, így körülbelül 14 millió forintot kaphatunk érte. A két képviselőt már kértem, hogy ha vannak a gazdálkodást érintő, segítő javaslataik, akkor foglalják írásba, nyújtsák be a testülethez. Erre azonban eddig nem került sor – zárta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!