Szentes és környéke

2016.11.28. 22:19

Forrnak az indulatok a szentesi ügyelet miatt

Nem látják a logikát a szentesiek abban, miért kell átköltöztetni az orvosi ügyeletet. Ez egy hétfői lakossági fórumon derült ki. A Fidesz-frakció szerint az orvosok kérték a változtatást. Egy levélből az derül ki: ők erre nem így emlékeznek.

Králik Emese

Az ügyelet átszervezésével kapcsolatban fontos lett volna egy szakmai egyeztetés a háziorvosokkal, ezután tájékoztatni a lakosságot, a jövő évi ügyelet körülményeit még most sem ismerik pontosan az orvosok – többek között ezt írta egy nyílt levélben Vig István szentesi háziorvos. A baloldali képviselők és a helyi civilek hívtak össze hétfőn egy lakossági fórumot az ügyelet átköltöztetésével kapcsolatban. A témát lapunk folyamatosan követi: a Fidesz-frakció szavazati többségével az ügyelet helyén és a szervezés módján is változtatni akarnak.

A 13 felnőtt háziorvos nevében kelt levelet azért olvasták fel, mert ez volt a kérésük, mondta Krausz Jánosné (MSZP) önkormányzati képviselő. Nem szeretnének belefolyni a politikai ügyekbe, ezért távol maradnak, írták a levélben. Az, hogy még az egész folyamat elején nem kérték ki a véleményüket, meglepte a hallgatóságot, hiszen a soros testületi ülésen a kormánypárti frakcióvezető, Antal Balázs Tibor azzal vette védelmébe a köreikből származó ötletet, hogy azt éppen az orvosok szeretnék (2016. november 25.: Továbbra is téma a szentesi ügyelet költöztetése). A politikát pedig nem lehet megkerülni, aki a közéletben részt vesz, politizál, jelentette ki a fórum moderátora, Komáromi Zoltán baloldali szakpolitikus, háziorvos.

Jogilag érvényes testületi döntés született, közölte Szirbik Imre polgármester. – Meggyőződésem ellenére, de meg kell kezdeni a végrehajtást. A Vásárhelyi úti rendelő átalakításának tervét kiadtam, illetve kiírtuk a pályázatot az ügyelet szervezésére – mondta. Pártállástól független ez az ügy, nem véletlen, hogy a baloldal és a Jobbik képviselői is megjelentek, biztos lesz, aki ezt ki is fogja forgatni, vetítette előre a polgármester.

Bíznak benne, hogy sikerül az átköltöztetés megakadályozása érdekében több ezer aláírást összegyűjteni, mondta a jobbikos városatya, Szabó Zoltán Ferenc. Egy házi gyermekorvos, Németh Jenő azt mondta, attól tart, hogy ha vállalkozó kapja meg az ügyelet szervezését, mivel nem kötelező feladat a külön gyermekügyelet biztosítása, az nem is lesz Szentesen. A lakosok többek között azt vetették föl, hogy nem látják a logikus érveket a költözés mellett, illetve hogy a kertvárosi és a nagyhegyi, a Fidesz színeiben politizáló képviselők a testületi ülésen egy szót sem szóltak annak érdekében, hogy a választóiknak ne kelljen a jelenleginél sokkal messzebb, a Vásárhelyi útra ügyeletre járni. Egy, a mentőszolgálatnál dolgozó férfi pedig arról számolt be: a szentesi háziorvosok közül ő ismer olyat, aki tíz év alatt egy hónapot sem ügyelt.


Gyermekorvos, lakos és politikus  is felszólalt a fórumon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!