Szentes és környéke

2017.11.17. 16:48

Katonai ösztöndíjat nyert Rebeka és Milán

Szentes - Büszke két tanulójára a szentesi Zsoldos-középiskola: nehezen megszerezhető, igen komoly ösztöndíjat nyertek. Rebeka és Milán katonai pályára készül, a havi 50 ezer forint szerintük komolyan ösztönzi őket a tanulásra.

Králik Emese

– Nagyon örültem, amikor megtudtam a jó hírt, sírtam örömömben – mondta a szentesi Zsoldos-középiskola diákja, Tóth Rebeka. Osztálytársa, Borsi Milán Máté férfiasan annyit tett hozzá: – Én inkább nem is részletezem, mi volt a reakcióm – mosolygott. A napokban vehettek részt egy ünnepségen a fővárosban, mert mindketten elnyertek egy ösztöndíjat. A 11. évfolyamra járó, gépész katona szakos fiatalok havonta közel 50 ezer forintot kapnak tíz hónapon át.


– Arra már volt példa, hogy egy tanulónk nyert, de hogy egyszerre ketten is, ilyen még eddig nem fordult elő – hallottuk Pintér Etelka igazgatótól. A diákokat Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte. A csongrádi Rebeka a Béri Balogh Ádám Középiskolai, a mindszenti Milán a Lippai Balázs Esélyegyenlőséget Elősegítő Ösztöndíjat vehette át. Az országban egyszerre 10-10 tanuló kaphat a támogatásból.

Ajándékokkal, oklevelekkel tértek haza a fővárosból. Fotó: Králik Emese

Ajándékokkal, oklevelekkel tértek haza a fővárosból. Fotó: Králik Emese

– Nagyon szigorú elbírálás után hirdettek eredményt – részletezte Kovácsné Madácsy Ágota osztályfőnök. – Nézték a magatartást, a tanulmányi eredményt, de még a hiányzások számát is. Katonai alapismeretekből és önvédelemből 5-ös osztályzatnak kell lenni. Félévkor is bekérik az eredményeket, nem szabad rontani – mondta. Ez a két diák szerint azért is jó dolog, mert ez ösztönzi őket arra, hogy ne lazuljanak, tanuljanak továbbra is minél keményebben. Mindketten katonaként képzelik el a felnőttkorukat, Rebeka egyetemre megy majd, Milán vagy a szentendrei altiszti iskolába, vagy egyenesen egy laktanyába szerződik. A lány a középiskolai tanulmányait vendéglátó szakon kezdte, tavaly váltott, szerinte ez nagyon jó döntés volt. A fiúnak soha nem volt másféle terve, hétéves korától katonának készül.


Jövőre is megpályázzák, bólogattak. Az ösztöndíjból elsősorban mindketten a jogosítványt szeretnék megszerezni, erre 180 ezer forintot kell majd áldozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!