Szentes és környéke

2008.12.03. 22:27

A béke szigete Szentesen, 4588 négyzetméteren

Szentes - A november 13-i avató után három nappal már beköltöztek az első lakók a szentesi Dr. Sipos <br>Ferenc Parkerdő Otthonba. A több száz millió forintból felépült intézmény az ország minden pontjáról várja az idősek jelentkezését.

Szűcs Csaba

A béke, a csend és a nyugalom 4588 négyzetméteres szigete a szentesi ligetben felépült Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon. A száz idős elhelyezését biztosító szociális létesítményt november 13-án avatták fel, az első 28 lakó pedig három nappal később már be is költözött. A létszám azóta folyamatosan növekszik, most 61-en élnek az intézményben.

– Szép csendben eljárt felettünk az idő, egyre többet betegeskedünk, bajainkkal pedig nem akartuk terhelni a családot, hiszen nekik is megvannak a maguk problémái – árulta el az otthonba való beköltözés okát Csorba György és felesége, Irénke néni.

Az idős házaspár több mint öt évtizede, 1953-ban Makóról települt át a Kurca-parti városba, és az elsők között lépték át a Parkerdő otthon bejáratát. Igaz, Gyuri bácsi hamarosan kórházba került – sérvvel műtötték –, és csak három napja engedték ki. Nagyon jól érzik magukat itt, az otthon személyzete pedig mindenben segít nekik. Napjaik egyelőre rendezkedéssel telnek – igyekeznek még otthonosabbá varázsolni hálószobából, nappaliból, kis konyhából és mosdóból álló lakrészüket. A falakra már felkerült néhány festmény és családi fotó, de hamarosan érkezik még egy szekrény is, amely könyvek alatt roskadozik majd.

Mindenki Sanyi bácsija imád rejtvényt fejteni. Ehhez ma már nagyítóra is szüksége van. Fotó: Tésik Attila

Mindenki Sanyi bácsija imád rejtvényt fejteni. Ehhez ma már nagyítóra is szüksége van. Fotó: Tésik Attila
Emlékei elől menekült az otthonba a 80 éves, árpádhalmi Tóth Sándor, vagy ahogy a legtöbben ismerik: „mindenki Sanyi bácsija". Az idős férfi tavaly szeptemberben vesztette el a feleségét, akivel 51 éven át élt boldog házasságban.

Folyamatosan érkeznek a kérelmek

Naponta érkeznek az újabb felvételi kérelmek a szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonba – tudtuk meg Bolyánné Szamosközi Gabriella intézményvezetőtől. Jelenleg 129 kérelem elbírálása folyik. Az intézményben két- és négyágyas szobákat alakítottak ki, de találunk apartmanokat és több közösségi helyiséget is. A száz bentlakásos hely mellett 50 ember számára nappali ellátást is biztosítanak itt.

– A házunkban minden őrá emlékeztetett, nem bírtam tovább, el kellett jönnöm onnan – mesélte könnyes szemmel Sanyi bácsi, aki kalandos élete során volt pék, katona, de még gépkocsivezető is. – Az otthon hirdetését a televízióban láttam, nagyon szerettem volna bekerülni ide, ezért azonnal kértem a felvételemet.

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet – tartja a mondás, és ez különösen igaz Sanyi bácsira, aki szobáját szívének kedves cserepes növényekkel osztja meg. Hozott magával virághagymákat is, ezek sorsát a kertészre bízta. Elárulta: reggel 6 órakor már talpon van, a napot pedig mindig borotválkozással indítja. Később tévézik, rádiót hallgat, rejtvényt fejt, vagy éppenséggel kártyázik. Természetesen készül a közelgő karácsonyra is: 500 ezer forint értékben adományoz könyveket az intézmény bibliotékájának.

Címkék#Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!