Szentes és környéke

2019.07.07. 20:01

Bemutatták Eperjes értékeit - galéria

Eperjes - A falunap alkalmából Eperjes értékei címmel nyílt kiállítás a településen. Régi fotókat állítottak ki. Volt, aki a bögregyűjteményét, más a hímzéseit, hajdani használati tárgyait bocsátotta közszemlére az egy héten át látható kiállításon.

Kovács Erika

– Májusban jöttünk Eperjesre először, Kabainé Tóth Andrea művelődésszervező kollégánk hívószavára. A helyiekkel közösen műhelymunkához láttunk, hogy feltárjuk a helyi értékeket és foglalkozni kezdtünk a települési értéktárral is – mondta a kiállításmegnyitón [namelink name="Dohorné Kostyál Zsuzsanna"], a Nemzeti Művelődési Intézet Csongrád Megyei Igazgatósága vezetője.


– Szeretnénk feltérképezni, hogy kik rendelkeznek olyan tudással, amit szívesen átadnának másoknak is, legyen az akár rongyszőnyeg-szövés, hímzés, csigatészta-készítés. Azt javasoltuk, hogy ezt a vonalat is folytassák, akár klubok, szakkörök formájában is, mert azt látjuk van rá fogadókészség. A kiállításon pedig tárgyiasult formában jelennek meg azok az értékek, amelyeket a helyiek fontosnak tartanak.


Dohorné Kostyál Zsuzsanna hangsúlyozta, Eperjesen azt tapasztaltak, a legnagyobb érték a közösségben rejlő erő és a lelkesedés.

Falunapok és értékek Eperjesen. Fotó: Kovács Erika (galéria)

A kiállítást [namelink name="Kós György"], Fábiánsebestyén polgármestere nyitotta meg. Kiemelte, sokan kíváncsiak a kiállításra, a település múltjának egy-egy szegletére.


– Ez arról győzött meg, hogy az eperjesi közösség jól összekovácsolódott. A település emléktárgyait nem kidobták, elpusztították az elmúlt évtizedekben, hanem megőrizték a jelennek és a jövőnek és most a közösség rendelkezésére bocsátották.


A kétnapos falunap számos más érdekességet is tartogatott. Régi motorokat, autókat is láthattak a helyiek. Többek között volt focitorna, horgász-, főző-, sütemény- és sakkverseny. A színpadon is egymást váltották a fellépők. A sztárvendég Kaczor Feri volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!