Szentes és környéke

2012.06.01. 09:46

Csilla és a Fivérek: nyerő párosítás

Szentes - Küzdelmes évek után sikerült befutnia a Fivérek zenekarnak, amiben hatalmas szerepet játszott felfedezőjük, a későbbi művészeti vezetőjük, menedzserük. Ombodi Csillát arról is faggattuk, mi a feladata egy zenekar menedzserének, hogyan is néz ki a rajongók elől elzárt „backstage" világa, de elárulta, mitől féltik Radics Gigit.

Darók József

– A menedzserkedést nem lehet megtanulni, nekem a 16 éves pedagógusi pályám is segített: a Zsoldos szakközépiskolában tanítottam, színjátszókört vezettem, majd öt évig művészeti iskolám volt, gálaműsorokat szerveztem – mondja a gyógy- és drámapedagógus diplomával is rendelkező Ombodi Csilla. – Most, másfél éves profizmus után általánosságban azt mondhatom, egy jó menedzser legyen zeneileg művelt, szeresse, tisztelje a csapatát, értse meg a problémáikat, a zenészek életvitelét, hiszen az éjszakai életmód veszélyeitől is meg kell védenie őket.

Ombodi Csilla: egy jó menedzser legyen zeneileg művelt, szeresse, tisztelje a csapatát.

Ombodi Csilla: egy jó menedzser legyen zeneileg művelt, szeresse, tisztelje a csapatát.
Egy menedzser akármilyen irányba befolyásolhatja a csapatát. Elmehettek volna ők is az anyagiak felé, ám Csilla alapvetően nem üzletember, inkább művészlélek. Nem a pénz volt az elsődleges szempont, de tapasztalatai szerint nincs olyan menedzser ma Magyarországon, aki egy együttest évekig irányítana. Márpedig ő másfél évtizede egyengeti a kezdetben Seress Formáció néven működő zenekart – csodálkozik is rajtuk a szakma.

Előítéletekkel meg kellett küzdenie neki is, hiszen csak egy pedagógust ismert, aki felvállaltan a romák felemeléséért dolgozott, az egyik tag, Krisztián csongrádi tanító nénijét. Csillát is sokat bántották azért, hogy felkarolta Sereséket. – Súlyos problémának tekintem, mert amikor cigánybűnözésről beszélünk, senki sem akarja segíteni azok kultúráját, akikben meglátják a tehetséget, legyen szó akár a fiúkról, vagy Caramelről, Radics Gigiről.

A Fivérek a Megasztárban tűntek fel.

A Fivérek a Megasztárban tűntek fel.
Hogy miért van szükség menedzserre? Ő foglalkozik a zenekar körüli jogi dolgokkal is, egy-egy szerződés áttanulmányozása akár napokig tarthat, de a menedzser feladata a kapcsolattartás a lemezkiadóval, esetükben a TV2-vel is. Megemlíti, míg a zenészek szerződése a tévével alig pár oldal, az övé 30 oldalra rúg. Csilla válogatja ki a különböző alkalmakra az öltözéket, melyet egy támogatójuktól bérelnek. A zenekar szállítása is az ő dolga, s a műsor alatt is ott áll a színpad előtt, vagy a keverőpult mellett. Feldiktálja a színpadra, hány dal van még, mi következzen, mennyi idő van még, a zenészek teljesen rá vannak hagyatkozva. Csilla állítja össze a műsort, ami a közönség és a körülmények függvényében változhat.

Rákbeteg gyerekeken szeretnének segíteni

Ombodi Csilla elnökként tevékeny részt vállalt a Zenével a Rákbeteg Gyerekekért Alapítványban is, melyet Seres Antallal hoztak létre. – Épp azért szeretjük ezt a munkát, mert itt el lehet felejteni a híres zenész és az üzletember szerepet – vallja Csilla. – Még többet jelentene, ha az emberek jobban segítenének. Vállalkozó is csak egy jött, hogy mellénk akar állni. Tartunk egynapos táborokat, hogy segítsünk visszaintegrálni a gyógyult gyerekeket az egészségesek közé, a zene és a sport közös nyelvével, de mi inkább egy hetes táborokat tartanánk, s ehhez is segítséget várunk. 

A TV2-vel jövő év végéig van szerződésük, mely az utóbbi időben egy kicsit lazult, több mindent megengednek. A menedzsertől megtudjuk, a fiúk mindhárman zenét tanítanak, de elfoglaltságban közülük is az élre kívánkozik a zenekarvezető. Toncsi hétköznapjairól azt meséli Csilla, hogy három városban foglalkozik a gitáros tanítványaival, két klinikára jár hetente a rákbeteg gyerekeket segítő alapítványával, elindított egy kis kórust, ezen kívül röplabdaedzést is tart a sportcsarnokban - s ebben még nincs is benne a zenekar. Toncsi a Fivérek legaktívabb tagja, az új daluk zenéje is hozzá köthető, melyhez agilitásának köszönhetően sikerült megnyernie producernek Kardos Norbit, Caramel Lélekdonor című slágerének szerzőjét. A rádiók országszerte a napokban kapják meg a Késő van címet viselő lírai szerzeményt, amit az együttes nem titkoltan slágergyanúsnak tart.

Apropó, dalok! Nem köztudott, de a Fivérek is indult az Eurovíziós Dalverseny hazai válogatóján, ám menedzserük véleménye az, hogy annyira egyértelmű és eldöntött volt, ki fog nyerni, hogy akár meg se tartották volna a versenyt. – Végre meg kellene nézni, ki a tehetség, kit kell kiküldeni. Én nem vagyok büszke, hogy Magyarország dala a 24. lett – jelenti ki Csilla.

A Fivérek Szentesen - saját hazájában - is próféta.

A Fivérek Szentesen - saját hazájában - is próféta.
– Azt tudni kell, hogy nem egy álomvilágban élünk, ez a napi küzdésről szól, ráadásul a fiúk nem vállalták fel a celebséget, ami hátrány az érvényesülésben. Ha a felszínen tudják tartani az ismertséget, akár évekre elég lehet. Ezért nem kizárt, hogy jövőre is megpróbáljuk az Eurovíziót, de a Fonogram-díjnál is sokkal könnyebb dolgunk lesz már, amire most jelölt volt a zenekar – mondja Csilla. Beszámol arról, hogy Galambos Lajcsi műsorában 15 perces felvétel készült a Fivérekkel, s a DTK egyik szeptemberi adásában is láthatók lesznek Róberték. Ahogyan feltűntek a Megasztár döntőjében is, a Megacsalád elnevezésű kórusban. A győztesnek nagyon örültek, de aggódnak is Radics Gigiért, mert az lett a menedzsere, akit a fiúk egy év után kirúgtak.

Csilla ugyanis ezen idő alatt ún. tourmenedzserként tevékenykedett, vagyis megkapta a fellépési időpontokat, s neki kellett vinnie a zenekart, egyébként pedig folyamatosan kompenzálhatta a kinevezett menedzser pontatlanságait.

FIVÉREK - Júlia

A Gipsy Kings előzenekaraként léptek fel

Az együttes egyik tavalyi nagy élménye volt, hogy a Gipsy Kings budapesti koncertjének előzenekaraként léphettek fel. Ráadásul kiváló kapcsolat alakult ki köztük, a latin zene „királyai" kicsit fiatalkori önmagukat látják a Seres-fiúkban, az öltözőben egyenként végighallgatták a fiúk debütáló lemezének dalait. Csilla már gondolkozott azon, hogy nyitni kellene feléjük, akár újabb közös fellépés ügyében, de az a nehéz ebben, hogy a híres zenészek a sikeres évtizedek után már „takarékra vették" magukat.

 Május 1-jén egy városligeti koncerten léptek fel, onnan hazafelé tartva durrdefekt érte az autójukat, Csilla alig tudott megállni, csak a lélekjelenlétének és a fiúk éberségének volt köszönhető, hogy elkerülték a balesetet. Egy kocsi megállt, a sofőr felismerte a zenekart, segített nekik, majd autogramot kért. A Fivérek együttes a Megasztár ötödik szériájában tett szert országos népszerűségre, s mint Csilla meséli, jó érzés, hogy másfél évvel a műsor után legutóbb Pécsett, majd Balatonkenesén, a fellépéseiket követően még másfél órán át állták a rajongók rohamát. –Idős nénik is odajöttek hozzánk azzal, hogy tetszik nekik az a pozitív kisugárzás, ami a fiúkból árad. Sok helyen vendégül is látnak minket – büszkélkedik Csilla.

– Sokan furcsállják, s megkérdezik tőlünk: miért vagytok még itt, miért nem Pesten éltek? – árulja el Csilla. –Mi azonban inkább vállaljuk, hogy sokat utazunk, két életet élő csapat vagyunk. Szeretjük a pörgést a fővárosban, már olyan, mintha hazamennénk oda, s a zenészbarátaink is ott élnek. Mégis, olyan jó visszajönni ide, a béke szigetére, felpattanni a biciklire, végigmenni a Kurca partján, a békák brekegését hallgatni – mondja lelkesen a menedzser. Zenésztársaikra is hatással van ez a mentalitás, hiszen szinte ide húzzák a profi pesti zenészeket, többen ígérték, hogy lejönnek üdülni.

Csilla végezetül azt is elárulja, háttéremberként soha nem volt irigy a fiúk sikereire. – Én vállaltam ezt az utat, s úgy érzem, egy kicsit engem valósítanak meg a fiúk. Amikor megismertem őket, folklór zenét játszottak, én ismertettem meg velük a lírai latin dallamokat, én vittem őket Gipsy Kings-koncertre. De ez számomra nem nyugdíjas állás, még szeretném magam megvalósítani a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!