Szentes és környéke

2013.11.17. 21:20

Közlekedés: nem látni a fáktól

Szentes - A szentesiek nem a fák ellen vannak, de haragszanak a túlburjánzó növényekre az útkereszteződésekben. Nemrég összekoccant két autó a zeneiskolánál.

Králik Emese

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

Fák, bokrok és parkoló autók miatt sok Szentesen a beláthatatlan útkereszteződés – hangzott el már többször a Kurca-parti városban. Nemrég a zeneiskolánál koccant össze két autó, ott a terebélyes tuják akadályozzák, hogy látni lehessen az oldalról érkezőket. Úgy tudjuk, ebben a balesetben nem sérült meg komolyabban senki, egy helyi internetes fórumon azonban hosszas vita alakult ki az ügy kapcsán. A higgadtabb hozzászólók leszögezik, hogy természetesen az emberélet, a biztonság mindennél előbbre való, de nem szabad bántani a fásszárúakat, létezik más megoldás is, mint a láncfűrész. Inkább a növények karbantartását, zebrát, tükröt, közlekedésirend-módosítást várnának el például a zeneiskolánál, illetve a város néhány problémásabb pontján. Említik többek között a Szalai és a Rákóczi, a Drahos és a Honvéd utca, vagy a Jövendő utca és az Apponyi tér találkozását.

Megkérdeztük a polgármesteri hivatal műszaki osztályát, hogy milyen szabályok szerint lehet a porták előtt növényeket ültetni. [namelink name="Czirok Jánosné"] irodavezető szerint nem volna szabad ötletszerűen fásítani, helyi rendeletek például a fajtákra is kitérnek. – Belterületen közterületre nyárfát, fűzfát, gyümölcsfát, mérgező termésű, illetve inváziós – azaz hirtelen, tömeges terjedésre képes – növényeket csak külön engedéllyel lehet telepíteni. Ezen felül magasabb szintű jogszabály is tartalmaz előírásokat az út menti növényzet telepítésével kapcsolatosan. Eszerint fa, bokor az út űrszelvényébe – sem csemeteként, sem később, amikor eléri a végleges méretét – nem érhet bele, azaz a burkolat szélétől legalább egy méterre kell azokat telepíteni. Nem zavarhatja a rálátási viszonyokat, nem takarhatja a gyalogátkelőhelyet és a közlekedési táblákat – szögezte le az osztályvezető. A járda melletti fákról az ingatlan tulajdonosának, külterületen az út kezelőjének kell gondoskodnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!