Hallgassa élőben!

Meggyógyította a vak kutyát

Vak kutyákat is képes meggyógyítani a szentesi állatorvos, dr. Dobos András, aki az első sikeres műtét után már önállóan ültet be szemlencsét. A mikrosebészetet a hivatása csúcsának nevezi, amelyet egyelőre csak a fővárosban művelnek. Nem véletlenül hozzák a Sáfrán Mihály utcai ambulanciájára a beteg kuncsaftokat.
Dobos András állatorvos (balról) a hivatása csúcsának tartja a mikrosebészetet. Fotó: Tésik Attila

A szentesi dr. Dobos András 1988 óta praktizál, s az állatorvoslásban egy speciális területtel is foglalkozik. A Sáfrán Mihály utcai ambulanciáján kapta vissza egy vak kutya a szeme világát. Ilyen műtéteket csak az állatorvos-tudományi egyetemen végeznek, mert speciális eszközök kellenek hozzá. A szentesi doktort mindig is érdekelte a mikrosebészet, amellyel azért kezdett behatóbban foglalkoztatni, mert az utóbbi 6-8 évben a kutyáknál is egyre gyakrabban jelentkeznek a daganatos betegségek és a szemproblémák. Egy szegvári világtalan házaspár vakvezető kutyáinak is gyakran begyulladt a szeme. A hatévesnél idősebb ebeknél ez nem kirívó, s ha nem avatkoznak be, az életminőségében következik be romlás. Dobos András abból indult ki, hogyan vezeti később a károsodott látású kutya a vak embert. Ebből akár még tragédia is lehet.

E problematikát megosztotta az utcájukban lakó barátjával, az ország egyik vezető szemsebészével. Dr. Gyenes Ágota, az orosházi kórház osztályvezető főorvosa közvetítésével sikerült Dobos doktornak megvásárolnia egy szemészeti mikroszkópot és mikrosebészeti eszközöket, miután a szakirodalomba már alaposan beleásta magát. Azt mondta, hogy eleinte sertésszemen kezdte gyakorolni a mikrosebészeti beavatkozást. Éppen egy hete végezték az első műtétet egy nyolcéves kecskeméti uszkáron, amely egyedüli társa a gazdájának. A kutya mindkét szemére megvakult. A vezető operatőr Gyenes Ágota volt, és a műtét közel két óra hosszáig tartott. Az állatgyógyászati operációs technikák között újdonságnak nevezte Dobos az eljárásukat, amelynek az a lényege, hogy az eredeti szemlencse hátsó részét bennhagyták, és arra ültették rá a szemlencsét. A műtétet követő negyedik napon aztán eltávolították a varratokat. Az állatorvos álma valósult meg, amikor a kuncsaft, miután hozzászokott a fényhez, rögtön a gazdájához szaladt. Az uszkár másik szemét különben egy hónap múlva operálja Dobos András.

A szentesi állatorvos főleg az úgynevezett munkakutyákon akar segíteni a jövőben. Az ilyen ebek szeme tudnillik könnyebben sérül, mint a családok kedvenceié. Bevallása szerint azért vállalkozik az ilyen beavatkozásokra, hogy gyógyulásuk után ismét az embert szolgálják még hosszú ideig ezek az okos jószágok. Megkérdeztük persze: őt sohasem harapta meg kutya? Nem tagadta, egyszer bizony előfordult. A városszerte ismert diszkós, Rákász Béla elvitte hozzá az orosz juhászkutyáját, amelyet meg kellett operálni. Később meglátogatta az állatorvos a páciensét, amely „hálája jeleként” megharapta.

Edzője már nemzetközi versenyeken látja
Ezüstérmes lett a Magyar Kupán Körömi Ábel, a Makó Budo Klub fiatal versenyzője. Edzője, Kis Ferenc nagy reménységként tekint rá, dicséri adottságait és elszántságát.
Beárazták a nyitást az éttermek tulajdonosai
Folyamatosan emelkedett a koronavírus-járvány ideje alatt a fővárosi eladó üzlethelyiségek átlagos négyzetméterára.
Növelte előnyét a Phoenix Suns
A Phoenix Suns házigazdaként egy ponttal legyőzte a Los Angeles Clippers csapatát.
Már a Gyurcsány-párt képviselője is a dugókra panaszkodik
Arató Gergely szerint „folyamatos a közlekedési káosz, a dugók”.
Édesapja elájult, amikor a koporsó a földbe ért: eltemették a kisfiút, aki megfulladt, miután társa a vízbe lökte
A barátja nem tudta, hogy a kisfiú nem tud úszni.
Novák: aki azt terjeszti, hogy nem fizettem adót, félrevezeti Önöket!
Novák Katalin a Facebookon reagált a vádakra.