Szentes és környéke

2015.10.20. 20:57

Megoldatlan akták: 15 év után gyanúsítják gyilkossággal a szegvári nőt

Szegvár - Letartóztattak egy 45 éves szegvári nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2000-ben megölte a férjét. A falubeliek megdöbbentek, mert szorgalmas asszonyként ismerik.

Králik Emese

– El se akartam hinni, amit beszélnek – csóválta a fejét a szegvári [namelink name="Barna István"]. – Emlékszem, Szentesről költöztek a faluba, gazdálkodtak. Amikor eltűnt a férfi, egy darabig keresték, utána úgy emlékszem, lezárták az ügyet. Az asszony maga vitte tovább a gazdaságot, éjt nappallá téve dolgozott.


A férfitól arról érdeklődtünk, mit hallott a hírről, hogy a napokban őrizetbe vettek egy 45 éves nőt, mert a gyanú szerint meggyilkolta a férjét. A környéken szinte mindenki ismeri a történetet.


Az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságnak (ORFK) az az osztálya ért el eredményt, amely a megoldatlan aktákkal foglalkozik. A fővárosi nyomozók nemrég elővették az ügyet, kihallgatták a szegvári F. Sz.-t. Az ismerősöket, szomszédokat is kihallgatták.


Hét éve nem gondoltak gyilkosságra


Több helybelivel beszéltünk, nyilatkozni senki nem akart. Olyan régen volt, alig emlékeznek már az esetre, de nem is szeretnének belefolyni – hárították el az érdeklődésünket. Volt, aki úgy emlékezett, a férjnek zűrös ügyei voltak, ezért akkoriban hihetőnek találták azt a teóriát, hogy esetleg önszántából rejtőzött el valahol.


– Szerintem a gyilkosságnak akkor fel sem merült a lehetősége – vélte egy idősebb férfi. – A férj rokona volt az akkori szentesi rendőrkapitánynak. Biztos, hogy mindent megtettek a felkutatására, amit az akkori tudásuk és technika szerint meg lehetett tenni.

 

A szegváriak el sem akarják hinni, ami történt. A férfit keresték egy darabig, az asszony maga gazdálkodott tovább - mondta Barna István. Fotó: Karnok Csaba

A szegváriak el sem akarják hinni, ami történt. A férfit keresték egy darabig, az asszony maga gazdálkodott tovább – mondta Barna István. Fotó: Karnok Csaba

– Én úgy tudom, nem volt felhőtlen a házasságuk – fogalmazott egy idősebb nő. – Valami elpattanhatott az asszonyban. Nem látunk bele a részletekbe, nem szabad ítéletet alkotni.


Dolgos asszonynak ismerték


Azzal többen egyetértettek, a feleség a férje eltűnése után nem mutatta jelét, hogy súlyos titkot cipelne. Talán most már megváltás volt számára megszabadulni a lelki tehertől, találgattak a falubeliek. – Erős, dolgos, segítőkész, szépen felnevelte a gyerekeit, felújíttatta a házát. Egymaga látott el néha húsz bikát, szántott, kombájnozott, akár egy férfi – hallottuk.


Nem mindennapi teljesítményéről lapunkban is írtunk 2008- ban. A nő azóta felnőtt gyermekei külföldön élnek. A lánya állítólag azért jött haza a történtek után, hogy édesanyja helyett rendben tartsa a gazdaságot. Sikerült vele pár szót váltani, de nem akart az esetről beszélni. Úgy hallottuk: F. Sz. elmondta az egyenruhásoknak, hol van a holttest, a nyomozók hamarosan megkezdik a felkutatását.


Előzetesbe került


A rendőrségtől nem kaptunk felvilágosítást. Az ORFK kommunikációs szolgálata mindössze azt írta, hogy „adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni". A Csongrád Megyei Főügyészség csoportvezető ügyész-szóvivője, Szanka Ferenc tájékoztatása szerint a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója elrendelte a szegvári nő előzetes letartóztatását, mert a megalapozott gyanú szerint 2000 novemberében megölte férjét, majd a holttestet eltüntette, és a rendőrségen bejelentést tett férje eltűnése miatt.


A nyomozó hatóság a nőt emberölés bűntettével gyanúsítja. A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adott, egy hónapra elrendelte a nő előzetes letartóztatását. Az ügyben a nyomozást az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztálya folytatja a Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!