Szentes és környéke

2011.06.07. 22:06

Négy község akarja elhagyni a szentesi kistérséget

Szentes - A kistérségből kiválást fontolgatja 4 Szentes környéki település. Az ügyvivő szerint nem kellene elsietni a döntést.

Králik Emese

A nyolcból négy település latolgatja, hogy kiválik a Szentesi Kistérségi Társulásból. Áprádhalom, Fábiánsebestyén, Nagymágocs és Szegvár vezetésében vetődött fel: más úton indulnak tovább.

– Azt tapasztaltuk, hogy a város vezetése nem a kellő súllyal törődik a településekkel. Véleményünk szerint csak arra kellettünk, hogy Szentes plusznormatívákhoz juthasson – indokolta a község döntését [namelink name="Gémes László"], Szegvár polgármestere. – Tagi hozzájárulást is fizetnünk kell a lakosok után, ami a községünk esetében évi 5 millió forintot jelent. Érdeklődtünk más kistérségeknél, és úgy tapasztaltuk: máshol kisebbek a terhek.

A településeknek kötelező és önként vállalt feladatokat kell ellátni. Gémes László úgy véli: a többcélú társulás létrehozása annak idején majdhogynem kényszerhelyzet volt a falvak számára. – Nem érzem, hogy a város együttműködő partnernek tekintené Szegvárt. Új kistérség létrehozását is fontolóra vesszük, a feladatellátás tekintetében pedig oda fogunk csatlakozni, ahol előnyös ajánlatot kapunk – mondta a polgármester. Hozzátette: a törvény alapján, ha a települések fele kiválik a társulásból, akkor a kistérség automatikusan megszűnik.
Szentes polgármestere, [namelink name="Szirbik Imre "]úgy véli, a kiválási szándéknak csupán politikai okai vannak.

– A kistérség 92 óta remekül működött, a választások után merült fel a települések részéről az önállósodás gondolata. [namelink name="Gémes László"] négy éven keresztül a társulás alelnöke volt, korábban nem jelezte, hogy problémái lennének. Nem értek azzal egyet, hogy az együttműködés kizárólag Szentesnek előnyös, hiszen a város anyagilag is segítette a rendszer működését.

A szentesi kistérségnek jelenleg nincs vezetője, csupán ügyvivője. A tisztet [namelink name="Szabó István"], Derekegyház polgármestere tölti be.
A kistérség hivatalos jelzést még nem kapott a kiválási szándékkal kapcsolatban. Nem tartom időszerűnek az önállósodást. Várhatóan ősszel jön ki az új önkormányzati és közigazgatási törvény, amely bizonyára más megvilágításba helyezi a kistérségek működését is – magyarázta Szabó István. – Természetesen elfogadható indokok is vannak. Árpádhalom és Nagymágocs esetében valóban megfontolandó, hogy Orosházához csatlakozzanak, hiszen alig néhány kilométerre vannak a Békés megyei várostól. Az már más kérdés, hogyan lehetne megoldani a megyehatáron átívelő feladatellátásokat. Derekegyház nagyon jól együttműködik Szentessel. Be kell látni, hogy egy falu nem tud minden olyan szolgáltatást biztosítani, amit egy várossal karöltve könnyebben megtehet. Az igaz, hogy a feladatellátásokhoz pluszhozzájárulást fizetünk, de ha nagyon drága lenne, az bizonyára már korábban kiderült volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!