Szentes és környéke

2013.02.04. 19:55

Nyerő szériában a derekegyháziak

Derekegyház - Három éve nyújtott be a község egy KEOP-pályázatot, amelynek az energiamegtakarítás állt a középpontjában.

Králik Emese

Akkor központi forráshiány miatt tartaléklistára került a derekegyháziak terve, nemrég azonban jó hírt kaptak: a döntéshozók pénzt csoportosítottak át, amelyből hozzájuk is jut.

– Naperőművet létesítünk, amely a községháza, az óvoda és az egészségház energiaellátását biztosítja. A számítások szerint a 35 kilowattos eszközzel a három intézmény teljes áramszükségletét megtermeljük. Ez évente mintegy 1,5 millió forint megtakarítást jelent – örvendezett [namelink name="Szabó István"] polgármester. A létesítmény 54 millió forintba kerül, ebből csak 15 százalékot kell az önkormányzatnak fizetnie, azaz körülbelül öt év alatt térül meg a befektetés. Már előzetes szerződést is kötöttek a kivitelező céggel, amely azt ígérte: tavasszal kezdik a munkát, nyáron pedig termelhet a naperőmű.

– Legnagyobb örömünkre egy másik, szintén az energiatakarékosságot célzó pályázatunk is révbe ért az elmúlt hetekben. Négy új, aprítékos kazánt vásárolhatunk, 100 százalékban támogatásból. Az óvodát, az iskolát, a hivatalt és a művelődési házat fűtjük majd vele, az utószezonban már ki is próbálhatjuk. A tavaly telepített 4 hektáros, illetve az idei kéthektáros energianyár-ültetvényünk hasznosul majd – árulta el a község vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!