Szépek Szépe 2010

2010.08.17. 13:45

Peugeot 3008-as próba Varga Reginával

A Peugeot C-Mobil szépek Szépe versenyének győztesével, Varga Reginával próbáltuk ki a márka 3008-as modelljét. Az ifjú hölgy, aki ősszel kezd hozzá a jogosítvány megszerzéséhez, az anyósülésen is kifejezetten kedveli a sportos tempót.

K. A.

A Peugeot 3008-as „crossover" egy sokoldalú modell, nehéz lenne besorolni egyetlen kategóriába, mintha a szabadidő-terepjáró (SUV), a többcélú autó (MPV) és a lejtős hátú modell keresztezéséből született volna, de jól dolgoztak a génmanipulátorok. A végeredmény egy tetszetős, a márka mai vonalvezetéséhez illeszkedő, talán kicsit túlméretezett hűtőrácsú, de mindenképpen szerethető autó lett.

Belül még inkább az, harmonikus és tetszetős a műszerfal, logikus és fiatalosan dinamikus a középkonzol, az uralkodó színárnyalat pedig a fekete. Ez ugyan ízlés dolga, de Reginának kifejezetten tetszett, hiszen ez a kedvenc színe. Ami még ennél is szimpatikusabb volt a bájos ifjú hölgynek, az az óriási felületű – opciós – panoráma üvegtető, amellyel annyi fényt enged be a vezető, amennyit óhajt. Ebből a próbaúton éppen nem volt hiány, de jön még a depressziós november, ahol sokat ér majd.

Peugeot 3008 teszt Reginával - KÉPGALÉRIA


Regina kifejezetten kényelmesnek találta az autót, s ha jogosítványát megszerzi, felhasználóbarátnak is tartja majd. És nem csak mintaszerűen variálható belső tere, hanem kényelmi és biztonsági felszereléseinek köszönhetően is. – Az az igazság, hogy eddig nem hiányzott a jogosítvány, családomban tulajdonképpen mindenkinek van, s ha szükségem volt rájuk, kisegítettek. Baráti körömben is akad több „csajos" autó, így tulajdonképpen soha nem volt probléma eljutni A-ból B-be. Most viszont elhatároztam, ősszel elkezdem és megszerzem a jogosítványt, szeretem a sebességet, s az azért a vezetőülésben az igazi – osztotta meg velünk terveit és érzelmeit Regina.

Varga Regina és a Peugeot 3008-as.
Már ma is a hölgyek kedvence az elektromos kézifék, minden olyan modellben, ahová ezt beépítették, s a Peugeot 3008-asban ez a szériafelszerelés része. Azonnal és automatikusan kiold, ha elindul az autó, és behúz, amikor leállítjuk a motort. Plusz segít elindulni az emelkedőn: két másodpercig álló helyzetben tartja a kocsit, míg a fékről átlépünk a gázpedálra.

Opciós az első parkoló- és tolatóradar, a kényelem mellett a biztonságot is növeli a követésitávolság-figyelő. Az extraként rendelhető Grip Control csúszásgátló rendszernek köszönhetően a vezető ötféle beállítás közül választhat: ESP, hó, Off Road (sár/murva/vizes fű), homok, vagy kikapcsolt menetstabilizáló rendszer. Sokkal többre nincs is szükség. Ugyancsak opciós a műszerfal tetejéről kinyíló head-up display, ezen a vezető látja a sebességrögzítő, vagy -határoló beállítását, a követési távolságot, anélkül, hogy levenné a szemét az útról.

Peugeot 3008 teszt Reginával - KÉPGALÉRIA


Regina említette, hogy szereti a sebességet, ebből természetesen csak mérsékelten kapott ízelítőt a 3008-asban, hiszen az általunk próbált modellben a takarékos, család- és környezetbarát 1,6-os dízelmotor dolgozott. A 110 lóerős, 260 Nm maximális nyomatékú motor „pacik" tekintetében a legszerényebb a motorpalettán, de így is jól autózható a 3008-as, s ebben partner a hatfokozatú sebességváltó. Persze, így is tudja a 12,2 másodperces százas gyorsulást és a 180-as végsebességet, és amire még képes: 4,4 liter gázolajat fogyasztani százon, ami bőven 1300 kilométer feletti hatótávolságot jelent.

A futómű rendben van, hangolása jó kompromisszum a sportos és kényelmes között. Bírja a forszírozott tempót is, nagyobb kanyarsebességnél időben avatkozik be a menetstabilizáló elektronika, vezetője mindvégig uralhatónak tartja az autót. Reginának szeme sem rebbent a „csapatós" körforgalomban, miatta egyáltalán nem kellett elvenni a gázt, megtette ezt az ESP.

A 3008-as már szériában számos kényelmi és biztonsági extrát tartalmaz, a 120 lóerős 1,6-os motorral szerelt benzines modell belépő ára 5,29 millió forint. Az általunk próbált Prémium felszereltségi szint extráinak felsorolásától most eltekintenénk, ami viszont biztos, hogy a 6,5 millió forinthoz mindenképpen érdemes hozzácsapni a panoráma üvegtető 125 ezer forintos opciós árát.

Címkék#autó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!