Színes hírek

2007.01.08. 15:19

Hét millió forintot fizettek egy két mázsás halért

Közel hétmillió forintért árvereztek el pénteken a tokiói halcsarnokban egy termetes vörös tonhalat az év első halvásárán. Az óriási halzsákmány súlya több mint két mázsa, vagyis pontosan 206,6 kiló volt.

Különleges árverést tartottak a halfogyasztásáról híres Japánban, amelynek során egy több mint két mázsás, vagyis pontosan 206,6 kilós vörös tonhal került kalapács alá. A nem mindennapi eladási tétel végül 4,13 millió jenért, azaz 6,84 millió forintért lelt gazdára a tokiói aukción. Az óriási méretű példányból természetesen szusit készít a licitgyőztes Kijomura vendéglőlánc.

A 127 millió lakosú Japán fogyasztja el egyébként a világon kifogott tonhalmennyiség negyedét. A környezetvédők meg-megújúló vádjai szerint a szigetország jelentős mértékben felelős a világ tonhal-állományának vészes csökkenéséért.

2006-ben szigorították a különösen nagyra értékelt csemegének számító vörös tonhal halászatára vonatkozó szabályokat.

Az Atlanti-óceánon a tavalyi 32 ezer tonnáról idén 29 500 tonnára, 2010-re 25 500 tonnára csökkentették a kifogható tonhalmennyiséget, a Csendes-óceánon 2007-ben az előző évhez képest 20 százalékkal kisebb a vörös tonhal kvótája, 11 530 tonnát engedélyeztek belőle.

Mindennek következtében 2007-ben a szusi és a szasimi, a két japán halétel-specialitás árának növekedésére lehet számítani - a pénteki árverés csak ízelítőt adott a csemege jövőjéből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!