3 sorozat, ami a képernyők elé láncol minket a nyáron - Melyiket nézi? Szavazzon!

Néha jó érzés bemenni a napfényről a hűvös szobába és kézbe venni a tévé távirányítóját. Szerencsére remek sorozatokból ezen a nyáron sincs hiány.

Hatalmas kis hazugságok – 2. évad

Még a készítők sem számítottak ekkora sikerre: az HBO Hatalmas kis hazugságok című sorozatának első évada a Golden Globe-on megnyerte a legjobb televíziós minisorozat díját, valamint Nicole Kidman, Alexander Skarsgard és Laura Dern is aranyszobrocskával távoztak. 

Minisorozatnak indult, de már a 2. évad fut a Hatalmas kis hazugságokból.
Minisorozatnak indult, de már a 2. évad fut a Hatalmas kis hazugságokból.
Az első évad Liane Moriarty könyvén alapszik, és Jane (Shailene Woodley), Celeste (Nicole Kidman) és Madeline (Reese Witherspoon) elsőre makulátlannak és tökéletesnek tűnő élete áll a középpontban. Egy tengerparti kisvárosban élnek az anyukák, egy elit iskola szülői közösségének tagjai. Haláleset történik az iskolai jótékonysági bálon. A történet főszála azonban az előzményekről szól. A második évadban még több izgalmat, intrikát, szövevényes hazugságot ígérnek a készítők. 
 
Visszatér az első évad teljes szereplőgárdája, ám a bombahír, hogy az Oscar-díjas Meryl Streep is csatlakozott a stábhoz mint Celeste felbukkanó anyósa, akinek meghalt a fia és szeretné megtudni, mi is történt valójában. 

 

Kidman végigsírta a forgatást
A sorozatbeli Celeste a családi erőszak áldozata. Návai Anikónak interjút adott Nicole Kidman, elárulva, hogyan készült a szerepre, amit élete egyik legnagyobb kihívásának tart: – Amikor elvállaltam, nem gondoltam át, mivel jár, hogy hiteles legyen minden jelenet. Rengeteget olvastam, videókat néztem, nagyon sok nővel beszélgettem, de tudtam is a családi erőszakról eleget, mert ez a munkám az ENSZ-ben. De arra nem számítottam, hogy minden este úgy megyek haza, hogy foltos a testem a veréstől meg az eséstől. És rettenetes izomlázam volt. Nem a partnerem hibája, nem is a rendezőé, de nem lett volna hiteles, ha másképp csináljuk. Úgyhogy esténként hazamentem és beültem a kádba és sírtam – derült ki a Nők Lapjában megjelent interjúból.

 Különös dolgok/Stranger Things – 3. évad

Itt a retró sci-fi harmadik évada! A nyolcvanas évek nosztalgiájára és a kultikus horrorfilmekre épülő sorozat ugyan javarészt gyerekekről szól, mégis függővé tette az egész világot. Mintha összegyúrták volna Stephen King regényeit egy retró sorozattal, amiben pszichés természetfeletti képességekkel bírnak a gyerekek, és ezt valahogyan meg kell tanulniuk kezelni és feldolgozni. A Netflix misztikus sorozata július 4-én indult újra útnak, az egyik főszerepben a nagy visszatérő, Winona Ryder. És hogy jön mindehhez a ’80-as évek? Csak úgy árad a zenékből, az autentikus filmes plakátokból a fiúk falán, a frizurákból, a ruhákból és abból, hogy a falra van erősítve a hatalmas méretű telefon. 

A Különös dolgok a Duffer testvérek alkotása.
A Különös dolgok a Duffer testvérek alkotása.

A szolgálólány meséje – 3. évad

20 Emmy-jelölést gyűjtött be a gyerekszülő rabszolgaként tartott nők sztorija, aminek most futó legújabb részei is vélhetően viták, cikkek és tévéműsorok tárgya lesz. 

Egyes kritikák szerint A szolgálólány meséje félelmetesen valósághű.
Egyes kritikák szerint A szolgálólány meséje félelmetesen valósághű.
A szolgálólány meséjének első évada pillanatok alatt robbant be a köztudatba, és annak ellenére, hogy a történet alapjául szolgáló Margaret Atwood-regény már több mint harminc éve jelent meg, mégis hatalmas kulturális jelenség lett. A sorozat szerint az Amerikai Egyesült Államok összeomlik, annak helyén egy vallási fundamentalista diktatúra jön létre, ahol az állam teljes működése a nők szaporítószervei körül forog. Az extrém mértékű környezetszennyezés miatt ha valaki termékeny marad, akkor ő a rendszer kiszolgálóinak szolgálólánya lesz. 

A sorozatok letarolják a mozis kasszasikereket

Az év első felében hat százalékkal kevesebb volt a globális mozis bevétel, mint a tavalyi év azonos időszakában. Elemzők gyanítják, hogy a sok hollywoodi folytatás kifárasztotta a nézőket, ráadásul a moziknak az olyan egyre erősödő streaming-óriásokkal is meg kell küzdeniük a közönségért, mint a Netflix vagy az Amazon.

A mozinézők 2019 első hat hónapjában 19 milliárd dollárért (5500 milliárd forintért) váltottak jegyet a filmekre világszerte. Tavaly az első féléves eredmény 20,2 milliárd dollárra (5842 milliárd forintra) rúgott. 

A The Guardian brit napilap által idézett elemzők szerint a nézők egyszerűen elfáradtak a sok folytatástól, hiszen az első félévben került a mozikba a Men in Black – Sötét zsaruk a föld körül, a Godzilla II: A szörnyek királya, az Így neveld a sárkányodat 3. és A Lego-kaland 2. is. Bár a folytatások általában jól teljesítenek a kasszáknál, ezúttal több film némiképp elmaradt a várakozásoktól. A cikk szerzője emlékeztetett arra, hogy 2018-ban rekordbevételt ért el a globális jegyeladás, elsősorban a Fekete Párduc és a Bosszúállók: Végtelen háború nyári szezont megelőző kasszasikerével.

A tavalyi év egyébként jól is kezdődött, hiszen az olyan népszerű filmek, mint a Star Wars: Az utolsó jedik vagy A legnagyobb showman, amelyeket az előző év végén kezdtek forgalmazni, még az új év elején is nagyot futottak. Idén azonban nem volt meg ez a lendület, az első negyedév sokkal csöndesebb volt a mozikban.

Közben az olyan streaming-óriások, mint a Netflix és az Amazon, amelyekhez hamarosan a Disney és az Apple is felzárkózik új streaming-szolgáltatásával, továbbá az HBO, nagy lépésekkel haladnak előre a közönségért vívott küzdelemben. Tavaly a Netflix annyi filmet gyártott – mintegy 80-at -, mint az összes nagy hollywoodi stúdió együtt, és az Oscar-gálán is diadalt aratott Alfonso Cuarón Roma című alkotásával. A Netflix hamarosan előrukkol a 150 millió dolláros (43 milliárd forintos) költségvetésből készített 6 Underground című akcióthrillerrel is, amelynek főszerepét Ryan Reynolds játssza.

A brit Mozis Szövetség vezetője, Phil Clapp szerint ugyanakkor számos jel arra utal, hogy az első féléves lemaradást a második félévben bőven ledolgozhatják a mozik. Az amerikai elemzők is úgy vélik, hogy az év előttünk álló felében az olyan bemutatóknak köszönhetően, mint Az oroszlánkirály, a Joker, a Jégvarázs 2., a Downton Abbey, a Jumanji: The Next Level, a Halálos iramban: Hobbs és Show, az Az – Második fejezet, a Macskák és a Star Wars: Skywalker kora, az éves jegybevétel végül elérheti, sőt meg is haladhatja a tavalyit. (mti)