Bulvár, celeb

2010.09.11. 20:31

Dargay Attila emlékkiállítása a miskolci CineFesten

Miskolc - Vuk, Szaffi és a többiek a főszereplői annak a kiállításnak, amelyet Dargay Attila munkáiból állítottak össze; a tárlat szombaton a Miskolci Galéria Petró házában nyílt meg és egy héten át látható.

A kiállítás a CineClassics, a CineFest filmtörténeti programsorozatának a része. A legendás rajzfilmes figuratervező, grafikusmester és forgatókönyvíró - Vuk, Szaffi, Lúdas Matyi, A nagy ho-ho-horgász, Pom-pom, Gusztáv, Az erdő kapitánya, Vacak és a többiek - munkáiból álló válogatást nézhetnek meg a gyerekek, egyúttal betekinthetnek a rajzfilmkészítés folyamatába is - ismertette a részleteket Barázda Eszter, a Miskolci Galéria szóvivője.

Muszatics Péter, a rendezvény kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: Dargay Attila Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező miskolci születésű, filmjei mellett a mester keze nyomát őrzik a Dörmögő Dömötör gyermekújságok, a Pajtás magazinok, mesekönyvek illusztrációi, füzet borítók, képeslapok, bélyegek és társasjátékok is. Legismertebb képregény-figurája: Kajla kutya volt.

Hozzátette: "kicsiket és nagyokat is várnak a nem mindennapi tárlatra", akik kíváncsiak a szeretetre méltó, kicsit kajla és vicces rajzfilmfigurákra. A kiállításon a jól ismert szereplőkön kívül bemutatják a mester terveit, vázlatait, rajzait, amelyek a kiállítás alatt a moziteremben újra megelevenednek.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra, hogy a Jameson CineFest az ország egyik legjelentősebb filmes seregszemléje pénteken nyitotta meg kapuit, a világ legnagyobb fesztiváljain díjazott filmek közül sokat csak Miskolcon nézhetnek meg a filmes rajongók.

A Jameson CineFest számos programmal várja az érdeklődőket, szinte lehetetlen mindet felsorolni - magyarázta a szakember, példaként említve, hogy a filmkészítők és forgalmazók a CineFesten tanácskoznak a digitalizáció kihívásairól, idén is lesz roma filmes program, visegrádi fesztiváltalálkozó a közép-európai együttműködés lehetőségeiről, dokumentumfilmes workshop a koprodukciós lehetőségekről, Jancsó-retrospektív, mesterkurzus, CineClassics-sorozat filmtörténeti klasszikusokkal, emellett kiállítások és koncertek szerepelnek a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!