Bulvár, celeb

2009.04.24. 21:15

Diana stílust teremtett a divatban

Május 3. helyett 31-éig várja a látogatókat az 1997. augusztus 31-én, 36 évesen autóbalesetben elhunyt Diana walesi hercegnő életét bemutató kiállítás Budapesten, a Károlyi-Csekonics rezidencián.

Fekete Klára

A hatalmas érdeklődés miatt a rendező Charles Spencer gróf, Diana öccse beleegyezett a hosszabbításba. Lapunk tudósítója a divatot is formáló hercegnő finom stílusát figyelhette meg a vitrinekbe zárt ruhadarabokon. És azt is, hogy a látszólag egyszerű ruhák miért lettek a divatszakma forintban milliókat érő remekművei.

Január végi megnyitója óta több mint 100 ezren látták a Diana: a celebration című kifejezetten igényes, magas színvonalú, a hercegnő rövid életét, gyerekkori játékait, könyveit, iskolai uniformisát, használati tárgyait, leveleit, ruhatárát bemutató kiállítást Budapesten. Ehhez a nemrégiben felújított, a Nemzeti Múzeum szomszédságában lévő hajdani főúri palota, a Károlyi-Csekonics rezidencia angol stílusú, fafaragásokkal gazdagon díszített hallja és termei méltó helyszínül szolgáltak.
Diana állítólag egyszer megjegyezte, hogy jobban örülne, ha dolgozó nőként gondolnának rá, és nem divatbábként. A kiállítás is ezt kívánja sugallni azzal, hogy az élőben bemutatott ruhák mellett a hercegnő azon fotói szerepeltek, amikor a ruhakölteményeket viselte. Ő ugyanis így „dolgozott": képviselte Angliát, az angol arisztokrácia által halálosan komolyan vett jótékonykodást odahaza és külföldön, hivatalos eseményeken és estélyeken.

Diana menyasszonyi ruhája élőben... Fotók: MTI

Diana menyasszonyi ruhája élőben... Fotó: MTI
A hercegnő stábja eljegyzése első percétől kezdve minden egyes ruhadarabját, minden új kiegészítőjét és frizuráját részletesen megtervezte és kitárgyalta. Diana is tudatában volt annak, hogy emberek milliói követik az általa diktált divatot, és hogy a tiszteletére összegyűlt tömegek pompát és csillogást várnak. És tisztában volt vele, hogy a személyére irányuló nemzetközi médiafigyelmet hogyan állíthatja a jó célok szolgálatába, hogy így szerezzen pénzt az általa lelkesen támogatott jótékonysági szervezeteknek.

Mindezen tények birtokában is az lepte meg az embert a legjobban a kiállításon, hogy a bábukon látható, kifejezetten merev szabásúnak tűnő ruhák hogy keltek életre őrajta. Azt láthatjuk, hogy nem a ruhák „dobták fel" a viselőjét, hanem fordítva: a nő, aki tudta, hogy kell hordani őket.
A kiállításon Diana 28 ruhája tekinthető meg a 80-as évek elejétől kezdve egészen utolsó nyilvános szerepléséig. Felfedik öltözködési stílusának elkerülhetetlen változását és azt, hogyan vált fiatal lányból magabiztos, felnőtt nővé.

...és a hitvesi csók fotón.

...és a hitvesi csók fotón. Fotó: MTI 
A 80-as években a hercegnő a brit divatipart támogatta, és olyan tervezők ruháiban járt, mint Victor Edelstein, Murray Arbeid, Belville Sassoon, Catherine Walker, Bruce Oldfield és Gina Fratini. Dianának köszönhetően a hagyományos szabásvonalú, hétköznapi és romantikus alkalmi ruhák hagyományát folytató brit divat a nemzetközi érdeklődés reflektorfényébe került – ezt a kiállítás anyagát bemutató könyv írja. Más fiatal nőkhöz hasonlóan ő is sokat kísérletezett, és nem minden öltözéke bizonyult teljes mértékben sikeresnek, ám a 90-es években valami egészen új dolog történt. A hercegnőnek addigra birtokában volt az a függetlenség és tapasztalat, amellyel létrehozta egyedi, saját stílusát. Továbbra is hordta a brit tervezők, különösen Catherine Walker és Jacques Azagury ruháit, de egyre inkább fordult olyan külföldi tervezőkhöz, mint Versace, Valentino és Chanel. Stílusa nemzetközivé vált, kifinomult, egyszerű vonalakkal.

Fekete estélyi ruha a hercegnő ruhatárából, tervezője Jacques Azagury. A ruhát kézzel hímzett flitterek és gyöngyök díszítik gazdagon, a tervező születésnapi ajándéka volt.

Fekete estélyi ruha a hercegnő ruhatárából, tervezője Jacques Azagury. A ruhát kézzel hímzett flitterek és gyöngyök díszítik gazdagon, a tervező születésnapi ajándéka volt.
A hatás az apró részletekben rejlett, melyek védjegyévé váltak: remek szabású ruhák és hozzájuk illő kiegészítők: kézitáska, ékszer és cipő. Diana a késő 20. századi divat egyik meghatározó ikonjává vált.

A menyasszonyi ruha

A kiállítás egy teljes termét foglalta el a világ egyik leghíresebb, káprázatos, elefántcsont színű menyasszonyi ruhája. Lady Diana Spencer ezt 20 évesen viselte, 1981. július 29-én, amikor férjhez ment ő királyi felségéhez, Károlyhoz, a walesi herceghez. A ruha különleges selyemtafotából készült, gazdagon hímzett csipkebetétek díszítik. Minden darabja unikum: a fátylat például kézzel hímezték, apró gyöngyházlapokkal és gyöngyökkel varrták ki. Az uszály közel 8 méter hosszú. A ruhakölteményt úgy írták le a tervezők, hogy az a 19. századi nosztalgikus stílust ötvözi tündérmesei elemekkel.

Válni akar Károlytól Camilla

Végérvényesen megromlott Károly herceg és Camilla házassága. Camillát kiborította, hogy II. Erzsébet nem engedi, hogy valaha is királyné lehessen. Udvari források szerint Camilla folyamatosan alkoholizál, és válni akar adta hírül a Blikk.

Válni akar Károlytól Camilla.

Válni akar Károlytól Camilla.
Camilla a dél-amerikai út során, Brazíliában tudta meg, hogy Erzsébet nem akarja, hogy fia mellett foglaljon majd helyet a trónon. Őrjöngött, poharakat dobált, teljesen kiborult, és azt tette, amit mindig tesz stresszhelyzetben: az üveg után nyúlt és a sárga földig leitta magát. Camilla nem tud beletörődni, hogy nem lesz királyné, ezért inkább el akar válni – mondta a királyi család személyzetének egyik tagja a Globe magazinnak. A herceg a jelek szerint sokáig kereste a megfelelő pillanatot a hír közlésére, hiszen édesanyja már hetekkel ezelőtt közölte vele a döntését, Károly azonban tartott neje dühétől és minden bizonnyal alkoholizmusától is.

– Előfordult már, hogy Camilla olyan részeg volt, hogy a palota szőnyegén találtak rá, ájultan. Már gond van a májával is, ha így folytatja, akkor transzplantációra lesz szüksége. Camillában nincs meg az a méltóság, amit a cím követel. Ezt a méltóságot Diana érdemelhette volna ki – folytatta a bennfentes a Globe-nak.

Címkék#divat#Celeb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!