Tiszta környezetünk

2014.01.16. 11:41

Fémgyűjtés: az alumínium sörösdobozt gyűjtsük, ne a vörösiszapot!

Ma már a fém csomagolóanyagok 50 százalékát újrahasznosított alapanyagból állítják elő. 670 sör dobozából kijön egy kerékpárváz anyaga.

Munkatársunktól

 

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Mit dobjon a szelektív gyűjtőbe?!

- Fém csomagolódobozok (sörös-, üdítős-, konzerv-, spraydobozok, zárókupakok stb.)

- Háztartási fémhulladékok (például fém evőeszközök, poharak, alufólia) Fontos, hogy ezeket mindig tisztán dobja be a konténerbe!

Mit ne dobjon bele?!

Az elektronikai hulladékot (például a háztartási berendezéseket) ne dobja a fékgyűjtő konténerbe, mert csak a helyet veszik el a gyűjthető fémhulladéktól.

A festékkel vagy más vegyszerrel szennyezett fémdobozok veszélyes hulladéknak minősülnek, ezeket hulladékudvarokban, illetve veszélyeshulladék-gyűjtési akciók alkalmával adhatja le.Kezdjünk két érdekességgel: 670 alumínium sörösdoboz anyagából akár egy kerékpár is készülhet, 19 ezer konzervdoboz anyaga szükséges egy autó előállításához.

A szelektíven gyűjtött anyagfajták közül a fémek a legkevésbé érzékenyek a különböző szennyeződésekre. 

A fémek elsődleges alapanyagai a vasérc, a bauxit és a rézérc. Ezek bányászata után nagy mennyiségű, gazdaságosan már nem kinyerhető fémet tartalmazó kőzet is marad. Egy tonna alumínium kinyeréséhez négy tonna bauxitra van szükségünk, amelyből egy tonnányi melléktermék: vörösiszap keletkezik. Ezt a nevet már hallottuk valahol.

Az ércekből óriási energiafelhasználás mellett kohókban olvasztják ki a vasat és a rezet. Ezt az energiaráfodítást egyszerűen csökkenthetjük, ha növeljük a fémhulladékaink szelektív gyűjtését. A már használt alumínium italos dobozok például minőségvesztés nélkül, az eredetihez képest 95 százalékos energia-megtakarítást eredményezve, újból beolvaszthatóak.

Újrahasznosítás

Az összegyűjtött fémhulladékot megfelelő válogatás után eredeti térfogatuk töredékére sajtolják össze, majd beolvasztják. Ezután készülhet belőle autókarosszéria, acélgerenda, alkatrész. Az alumínium jó áram- és hővezető-képessége miatt a villamos-energia- és elektrotechnikai ipar alap féme.

Mennyit ér a sörösdoboz?

Ha üres fém csomagolódobozait nem akarja szelektív hulladékgyűjtő szigetre vinni és készíteni sem akar semmit ezekből, akkor irány a legközelebbi olyan bevásárlóközpont, ahol sörös-, üdítős- és konzervdobozait pénzre válthatja! Magyarországon is több olyan áruházlánc található, amelynek üzleteiben szelektív visszaváltó működik. Annyi csak a dolga, hogy a háztartási hulladékát (például műanyag szatyrokat, PET-palackokat, alumínuimdobozokat, üvegeket, műanyag kupakokat) bedobja a megfelelő helyre. Az alumínium dobozok és a PET-palackok visszaváltási árát levásárolhatja vagy készpénzre válthatja az áruházakban. A Tescónál például öt alumínium doboz 10 forintot ér. De üres italos dobozait elviheti egy MÉH telepre is, ahol kilójáért körülbelül 70 forintot kaphat. Meggazdagodni nem fog ebből, de a tudat, hogy óvja a természetet - megéri!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!