Tiszta környezetünk

2014.01.20. 17:12

Mitől lesz csuromvizes a koktélruha?

A víztakarékosságtól túl sűrű lesz a városi szennyvíz, mégis fontos, hogy ne pazaroljunk.

Munkatársunktól

A gyógyvíz mellett ivóvíz-nagyhatalom is vagyunk, és ez egyre inkább felértékeli Magyarországot. Annyi azonban nekünk sincs belőle, hogy pazarolhatnánk. Jó néhány afrikai, ázsiai ország irigyelhet bennünket azért, mert jobb minőségű vízzel öblítjük le a WC-t, mint amivel ott főznek.

Víztakarékosságunkat nem feltétlenül zöld beállítottságunk, sokkal inkább a számla motiválja, hiszen a víz és csatornadíj együtt már szép összegre tud rúgni egy-egy locsolós nyári hónapban. Nem véletlen, hogy tíz éve lehetőség nyílt az öntözési célú víz elkülönített mérésére, hogy ezután ne kelljen csatornadíjat fizetni. A vízóra beszerelésének költsége egy közepes konyhakert szárazabb nyarán megtérül.

Temérdek víztakarékos terméket hirdetnek ma már a szakáruházak mellett a neten is, de érdemes odafigyelni, nem minden az, aminek látszik. Ne dőljünk be a 25-80 százalékos vízmegtakarítási ígéreteknek, s kevés olyan értelmes termék van, ami egy hónap alatt megtérül.

 Keringtessük időzítve

Ha a kazánunkkal állítjuk elő a használati meleg vizet is, fürdéskor, mosogatáskor gyakran egészen sok víz elfolyik, mielőtt megérkezik a meleg. Az ilyenkor felhasználatlan vizet ne engedjük a lefolyóba, hanem gyűjtsük vödörbe, kannába – jó lesz viráglocsoláshoz, vagy még a WC öblítéséhez is.

Ennek van 21. századibb módja is, az időzíthető keringtetőszivattyú, amelyik a reggeli kelés szűk másfél, vagy az esti zuhanyzás két és fél órás időtartamára keringteti a kazán és a távolabbi csapok között a meleg vizet.Hol van ebben a csúsztatás? Tipikus példa, hogy a megtakarítás nagyságának kiszámításakor a maximális átfolyással számolnak, nem pedig a reálissal. Egy átlagos csapon maximum 12-15 liter víz folyik át percenként, a maximális áteresztésnél nem lehet kezet mosni, mert a fröcsköléstől csurom víz lesz a koktélruha. A kézmosásnál használt vízmennyiség inkább 8 liter/perchez közelít. A valósághoz közelítő értékeket a vízmegtakarítási kalkulátor oldalon találhatunk.

Lelkesedésében az ember képes mindenhová víztakarékos terméket "telepíteni". A lakásban minimum 1 helyen érdemes meghagyni a hagyományost, s erre a kád csapja az ideális. Ha nem akarunk megőszülni mire megtelik a felmosóvödör, vagy a kanna viráglocsoláshoz.

A víztakarékosság áldozata: a szennyvíz

Ne hallgassuk el, hogy a víztakarékoskodásnak vannak rossz hatásai is; ezekre akkor jöttek rá, amikor az emberek tényleg elkezdtek takarékoskodni a vízzel. Az elmúlt évtized során a vízfogyasztás és a keletkezett szennyvíz mennyisége 40-50 százalékkal csökkent. Mivel kevesebb vizet engedünk a lefolyóba, kevesebb vizet húzunk le a vécén, a csatornák csöveiben szokatlanul sűrű lett a szennyvíz. Mivel a mennyisége is kevesebb, a szennyvíz tovább van a csatornában, ahol oxigénmentes körülmények között nagy mennyiségű szén-dioxid távozik belőle. A kevesebb felhasznált az ivóvíz minőségén is ront valamennyit, mivel az ivóvíz többet van a vezetékben.

Mégis, a víztakarékosság az erőforrások végessége miatt fontos környezeti szemléleti kérdés.

Cikkünkben gyakorlati tippek olvashatók a víztakarékosságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!