Történetek

2007.04.10. 16:19

Podmaniczky Szilárd: Egy ló, és más semmi

"A férfi nem ment többel negyvennél, féltette a lovat. Annyi pénzt adott érte, mint életében még egyetlen állatért sem. Folyton a visszapillantót figyelte, de csak az utánfutó zöld ponyváját látta. Egy-egy nagyobb zökkenőnél izgatottan fülelt, megmozdul-e odaát a ló."

A férfi nem ment többel negyvennél, féltette a lovat. Annyi pénzt adott érte, mint életében még egyetlen állatért sem. Folyton a visszapillantót figyelte, de csak az utánfutó zöld ponyváját látta. Egy-egy nagyobb zökkenőnél izgatottan fülelt, megmozdul-e odaát a ló.

Mikor a falu határába ért, fölhívta a feleségét, nyissa ki a kaput, nem akarta, hogy a szomszédok sokáig bámulják az új szerzeményt. Valószínűleg ennek köszönhető, mindenki a nyitott kapuban toporgott.
A férfi nem hajtott be, megállt a kapu előtt, mindenkivel kezet fogott, és megígérte, hogy enged a túlerőnek.

Beállt az udvarba, lenyitotta az utánfutót, kioldotta a lovat és elővezette. A férfi azt várta, hogy odalesznek tőle, de a felesége is csak bámult rá. A ló alacsony volt, vagy inkább középtermetű, nem volt benne semmi különös. Egy tucat tizenkettő.

De akkor mintha a ló megelégelné, kitépte a gyeplőt a férfi kezéből, fölágaskodott, és pár lépéssel utat tört magának a tömegben. Az utcán megtorpant, nézett jobbra, nézett balra, és az utóbbi irányba elindult.
Egy szó nem jött ki az emberek száján, a férfi is csak állt és nézett, az asszony taszigálta a kapu felé.
– Ez elment – mondta a férfi.
– Dehogy ment el. Hozd vissza! Ennyi pénz nem szaladhat el négy lábon – a kíváncsiskodók kacarászva bólogattak.

A férfi kötelet kötött a derekára, fölült a biciklire, és elindult.
Fogalma sem volt, merre keresse, egyik mellékutcában sem látta. Tett még néhány kört, aztán visszament a házhoz. Az emberek már szétszéledtek, az asszony teregetett. Némán néztek egymásra, előbb az asszony szólalt meg.

– Na, ide figyelj, bárki bármit mondhat, tudod, hogy nem érdekel a nagypofájúak véleménye, de ez a ló, akkor is...
– Haló, tessék! – szólt a férfi a telefonba.
– Maga az fiam?
– Igen – válaszolt a férfi, aztán a felesége felé súgta. – Az Atya.
– Mit akar? – kérdezte az asszony.
– Igen, atyám, igen, öt percen belül ott vagyok – letette a telefont. – Képzeld, azt mondja az Atya, hogy ott áll a templommal szemközt a ló és kaparja a földet.

Erre már az asszony is előkapta a biciklijét, elhajtottak a templomhoz. Az Atya ott várta őket, no meg egy kisebb csődület.
– Fiam, mit akar a te lovad az egyháztól? – kérdezte az Atya.
– Nem lehet, hogy meg kéne keresztelni?
– Ugyan, hová gondolsz?
– Jobbat nem tudok – magyarázta a férfi. – De akkor legalább áldja meg! Nem véletlenül jött ide magához. Érezte a szagát!

Az Atya megcsókolta a keresztet, majd a magasba emelte.
– Nem, fiam, ez nekem nem megy. Későre jár, vidd haza, aztán majd kitalálunk valamit. Az egész falu is gondolkozzon el rajta, lehet, hogy példás esettel állunk szemben! – intett körbe az Atya.
A tömeg lassacskán másodszorra is szertefoszlott a közepes termetű ló körül. A férfi megfogta a gyeplőt, az asszony tolta utánuk a két biciklit. Otthon bekötötték az istállóba.
Este némán vacsoráztak, nem volt semmi ötletük.

Teltek a napok, a hetek, a hónapok, a ló nem szaladt el többet, és lassacskán feledésbe merült az egész. Ám az Atya ettől kezdve miséiben kerülte az állatos részeket és az állatokkal való hosszas példálózást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!