TudósBlog

2009.06.11. 22:15

Számítástudományi trendek

Rónyai Lajos akadémikus, az MTA SZTAKI kutatója és a BME egyetemi tanára rendkívüli érdeklődést kiváltó előadást tartott az Informatikai Intézet szemináriumában.

Még május elején volt az utolsó szemináriumi előadásunk. A szokásos terem helyett egy annál kétszer tágasabban kellett megtartani a szemináriumot a rendkívüli érdeklődés miatt. Ilyen évek óta nem történt. A fóliákat ide másolom, és bár biztos hiányzik a magyarázó szöveg, szerintem azok számára is érdekes, akik nem hallották az előadást.

 

Ez a lekváros kenyér pl. egy emlékezetes illusztrációja az elméleti matematikai állítások véletlennel segített bizonyításának (PCP elmélet). Szó esett még derandomizálásról, kollektív alkalmazásokról a világhálón, az adatfolyamok kezeléséről, a gráfokban való elérhetőségről, a kvantumszámítások jelenéről és jövőjéről, a genetikai számításokról és a szövegek matematikájáról. Az eredeti előadás a jelenlegi leginkább érdekesnek, ígéretesnek tűnő kutatási irányok összefoglalását célozta.

Ide a TudósBlogba ritkán kerül valódi, nyitott tudományos anyag: kíváncsian várom, hogy mi lesz a reakció.

CsendEstiBor...

P.s.: az egyik illusztrációt az előadó kérésére nem tehetjük közzé (hogy ne sértsük meg a szerzői jogokat).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!