TudósBlog

2010.07.05. 14:01

Az adatvédelem jövője

Az Europai Bizottság 2010. július 1-jén rendezte meg a civil szféra képviselői számára az új európai adatvédelmi jogi keretrendszerrel kapcsolatos konferenciát. A konferencia előzménye egy közmeghallgatás volt, ahová szakértők 2009. végéig küldhették be javaslataikat.

A közmeghallgatásra a 2009. december 31-i határidőig számos regisztrált és nem regisztrált szervezet, magánszemély és intézmény küldött be véleményt. Ezeket az Európai Bizottság adatvédelmi csoportja egyesítette és a fontosabb kérdések megbeszélésére egy konferenciát szerveztek a képen látható Berlaymont Buildingben. A konferencia egyébként abban a Walter Hallsteinról elnevezett teremben volt, ahol Bajnai Gordon újonnan megválasztott miniszterelnök ismertette a magyar stabilizálási programot.

A magyar adatvédelemben egyelőre még kevéssé ismert A Tisztességes Adatkezelésért Egyesület (Association for Fair Data Processing) adott be a közmeghallgatásra egy dokumentumot angol nyelven, amely letölthető a közmeghallgatás weboldaláról. A dokumentum hangsúlyos része foglalkozott egészségügyi adatvédelemmel és önrendelkezéssel. Ez a szervezet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a PTE Információs Jogi Kutatóintézet, az SZTE Informatikai Tanszékcsoport, az Igazságügy Minisztérium és az Adatvédelmi Biztosi Hivatal munkatársaiból (vagy volt munkatársaiból) alakult meg 2009-ben.

A konferenciáról videófelvétel készült és megtekinthető ezen a weboldalon. Az érintett kérdések között számos fontos probléma merült fel: például az érintettek jogival kapcsolatban, az egységes európai szabályozás kiterjedésével kapcsolatban, az orvosi kutatással kapcsolatban, az adatvédelmi nyilvántartásokkal, a belső adatvédelmi felelős helyzetével, az adatvédelmi biztosi tisztséggel és a harmadik országokba irányuló adatokkal kapcsolatban. Szó volt a személyes adat, valamint a különleges személyes adat definíciójáról, az anonimizálás, és kódolás közötti különbségről, az új privacy research eredményeinek figyelembe vételéről, az elhaltak személyes adatainak kezelésről, a családra vonatkozó adat fogalmaról és még számos érdekességről.

Dr. Alexin Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!