TudósBlog

2010.07.17. 12:49

Forda optimalizálás

Egyetemünk oktatói segítik a helyi busztársaság hatékonyabb működését.

Az új alkalmazott kutatási eredményről a Tisza Volán Életképek című újságja számolt be.

A feladat a busztársaság járatainak olyan ütemezése, amely az előírt sűrűségű tömegközlekedést biztosítani tudja, és a lehető legkisebb költséggel teljesíthető. Az ilyen optimalizálási feladatok az operációkutatás körébe tartoznak. Egyetemünk oktatói az előzetes eredményekről beszámoltak a tavalyi balatonőszödi XXVIII. Magyar Operációkutatási Konferencián is.

A fejlett világban komoly erőfeszítéseket tesznek a hasonló rendszerek legkedvezőbb működtetésére. Így például a berlini tömegközlekedés, de lényegében a legtöbb légitársaság is hasonló modellek segítségével szervezi meg a munkáját. Egy korábbi fölmérés szerint az amerikai diplomás állások között ezért volt a negyedik legnépszerűbb az operációkutatással foglalkozó szakember.

A feladatok egyszerűnek tűnnek a kívülállók számára, de a rengeteg kiegészítő feltétel, a döntési változók magas száma és az ún. kombinatorikus robbanás rendszerint nagyon nehezen megoldhatóvá teszik a valóban alkalmazható részletezettségű feladatokat. A szegedi munkát az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói végezték a Griffsofttal és a Tisza Volánnal való együttműködésben. Az eredmények bevezetése őszre várható.

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!