TudósBlog

2011.04.12. 00:17

Megint több a fölvételiző

Ismét nőtt a karunk képzései iránt érdeklődők száma.

Két évvel ezelőtt 57%-nyit, tavaly 8%-nyit, most további 4.6%-ot nőtt a fölvételizők száma. Mint 1 telítődési görbe, bár már évek óta a növekedés végét sejtjük... A konkrét számok:

A valóban fontos, úgy nevezett első helyes jelentkezések száma a TTIK valamely szakjára idén 2440, tavaly 2332 volt (+4.6%).  Az összes jelentkezésből idén 7778, 2010-ben 7325 volt (+6.2%). Az elsőhelyes alapképzéses jelentkezések száma 5.4%-kal, az összes ilyen jelentkezés 6.4%-kal nőtt. Fontosabb a mesterképzés alakulása, azért is, mert az erre jutó normatíva csaknem duplája az alapképzésének. A mesterképzéses jelentkezések idén 20.9%-kal nőttek az elsőhelyesekre vonatkozóan, és a 19.1%-kal az összes jelentkezőre.

Az országos számok nem így alakultak. Ezek szerint az utóbbi évben csökkent az alapképzésre és az osztatlan képzésre jelentkezők létszáma, a mesterképzés iránt érdeklődőkből pedig csak 5.7%-kal van több idén.

Tavaly erről a témáról ezt írtam.

Ami viszont szomorú, hogy a tanárképzésre jelentkezők száma nálunk lényegesen visszaesett (ugyan az abszolút szám eddig is, és az országos trendnek megfelelően rendkívül alacsony volt).

A mennyiség növekedése mellett persze a minőség javulásának is szoktunk örülni. Érdekes módon e két mutató az utóbbi években együtt jár, utóbbi például a fölvettek átlagpontszáma tükrében javult lényegesen.

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!