TudósBlog

2011.10.11. 11:15

Cambridge

A múlt héten volt egy tájékoztató a Cambridge-i Egyetemről. A számomra legérdekesebb eltéréseket összegzem itt az egyetemünkhöz képest.

A Cambridge-i Egyetem a többi angol egyetemhez képest kicsi, 12 000 alap- és 6 000 mesterképzéses hallgatójuk van. Az egyetemisták kötelesek a kampuszon lakni. Csak nappali tagozatuk van, levelező- és távoktatási nincs. Szemeszterek helyett 3 darab 8 hetes trimeszterre osztják a tanévet.

31 college működik az egyetemen, ezek a hallgatók közvetlen tanulmányi ügyein túli dolgait rendezik. A tandíj mértéke egyelőre ca. 1 MFt évente, ez 2012-től közel a háromszorosára drágul. A hallgatók többsége hitelből fedezi a tandíjat, amit akkor kell megkezdeni törleszteni, amikor az érintett jövedelme 1 küszöbértéket meghalad.

A beiskolázásuk célja a kiválasztás, és nem a toborzás: 16 000 jelentkezőből 3 000-et vesznek föl. A fölvételi vizsga része az egy napos elbeszélgetés, ami kitér a jelentkező tudására, de személyes tulajdonságaira és érdeklődési körére is.

A tutor, témavezető és igazgató bevetésével működő hallgató pátyolgatási erőfeszítéseik irigylésre méltók, nagy energiát kötnek le.

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!