TudósBlog

2012.01.15. 15:42

Csalás

A vizsgaidőszak vége felé járva eddig a szokottnál kevesebb puskázást tapasztaltam.

Nem hiszem, hogy valami komolyabb törvényszerűség munkálna - bár az utóbbi időben lényegesen javult a fölvett hallgatóink átlag pontszáma. Eddig egy hagyományos puskát találtam. OK, szét vannak ültetve a hallgatók,  a szomszédok feladatai eltérőek, a mobiltelefonokat kikapcsoltatjuk (bár volt olyan hallgató, akitől több telefont is el kellett kérni a dolgozat ideje alatt), van a rádiós forgalmazást kimutató eszközünk, és a hallgatókat mind igazoltatjuk a diákigazolványukkal. Persze biztos vannak olyan trükkök, amiket nem ismerünk, de a megírt dolgozatok többsége nem utal csalásra. A legjobb felügyelők különben a demonstrátorok, akik a legtöbb puskázót találják meg.

A leggyakrabban abba ütközöm bele, hogy valószínűleg idő hiányában, vagy a hatékony fölkészülés reményében a hallgatók olyan összefoglalókból készülnek, amelyek rövidebbek, mint a leadott jegyzet (ami amúgy kapható papíron is, de le is tölthető az előadás fóliái formájában). Ez a gyorstalpaló anyag elérhető kicsit illegális internetes oldalakról. Sajnos annyi hiba van benne, hogy még ha pont azt is kérdezem, amit ez tartalmaz, akkor sem megy át az érintett. Ezt persze minden évben elmondom az előadáson, de nem segít. Az ilyen tömörítvényből való készülés persze nem tilos, de ezt szokás kicsinyíteni, és a dolgozatírás közben nézegetni (ha a megtanulása sem ment).

Na most az persze világos, hogy a dolgozat írása közben az érintett kizárólag a saját ismereteire kellene, hogy támaszkodjon. Az elkapott puskázótól el szoktam venni a dolgozatát azonnal, de csak kijavítom. Eddig az ilyen dolgozatok nem érték el az elfogadhatóság határát (talán csak mert korán buktak le a szerzők). Elvileg jöhetnének legközelebb, de nem szoktak. Inkább az a jellemző, hogy talán mert csak szégyenlik a dolgot: inkább évet ismételnek, vagy tényleg rendesen megtanulják az anyagot (hosszabb idő alatt).

Az esszéírás legviccesebb esetei a következők voltak. Az egyik félévben 2 betűhíven megegyező esszét találtunk. Az érintettek vitatták egymás segítségét, mondván nem is ismerik egymást. Aztán kiderült, hogy azonos forrásokból merítettek Copy-Paste módszerrel (mindkettő elégtelen lett). A másik esetben érintett hallgató még kétségbeesettebb volt: egy előző évi esszét adott be, az eredeti szerző nevét áthúzva, és föléírva a sajátját...

Az intézetben van extrém pozitív példa is. Egy csalót számítógépes visszaélésen fogtunk, a fegyelmi bizottság egy évre fölfüggesztette az adott tárgyat illetően. Az érintett amúgy jó képességű volt, teljesítette a tárgyat, és később egyenesen demonstrátor lett. A jelen poszt egyik apropója az volt, hogy a hétvégi diplomaosztón a dékán úr említette a hallgatói emlékek között a "kisebb puskákat".

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!