TudósBlog

2012.10.25. 22:24

A fiatalok munkanélkülisége

Egy friss kimutatás szerint hazánkban a 18 és 24 év közöttiek 28,9%-a munkanélküli.

Ez sok. Mivel ez a generáció még érdekelt a tanulásban, a 71,1%-ot nem csak munkaviszonyban állók, hanem a felsőoktatásban résztvevők is adják. Az Európai átlag 22,7%, az Euró-zónáé pedig lényegében ugyanennyi: 22,8%. Magyarországé a 9. legnagyobb érték 27 ország között. Ennek a munkaerőnek a kiesése az EU átlagában 1,2%-ot tesz ki a hazai össztermékből (GDP). A mi közel 29%-os értékünk az utóbbi 5 évben 11 százalékponttal nőtt. A szomszédaink közül csak Szlovákiának van nagyobb fiatal munkanélküliségi aránya (pár százalékponttal), Ausztriáé 10 alatti.

Persze a felsőoktatás épp a fiatalok munkához jutását igyekszik segíteni. Az informatikában az a jópofa mondás érvényes, hogy a diploma megszerzése után az álláskereséssel töltött idő várható értéke negatív... A közeljövőt illetően a beharangozott "hatékonyság javítás", önfinanszírozás veszélyezteti azt, hogy képzett munkaerők elegendő számban jelentkezhessenek a piacon. 

A Bécsi Egyetemen nem törekszenek az önfinanszírozásra. Az éves állami támogatásuk hosszú idő óta változatlan. Ez a régiónk egyik legjobb egyeteme, pl. 9 oktatójuk kapott eddig Nobel díjat. A bécsi hallgatók plakátjaikon a tandíj ellen a "Wir zahlen nicht für Eure Krise" elhatározást teszik közzé.

Csend, esti bor...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!