TudósBlog

2012.12.21. 18:07

ZS & dropout

Az utóbbi napokban kapkodhattuk a fejünket: a felsőoktatási katasztrófát félnaponta oldotta meg a felelős minisztérium ellentétes döntésekkel. Talán még nem ülepedett le ez az egész, esetleg nem is fog.

Két fontos kérdés viszont sajnos rendre kimaradt az értelmes közbeszédből. 

1. Az egyik a felsőoktatás finanszírozása. Ugyan az 5+1 követelésben szerepelt, de a tüntetések tábláin már ritkábban olvashattuk. Márpedig ha ez így marad (amire nagy esély van), akkor nagy baj lesz kb. mindenütt. Az ezügyben az egyetemünkre vonatkozó részletet 2 formában is lehet tárgyalni. A mosolygósabb szerint végre kijött a tudás, a megbízható teljesítmény, és főleg a terhelhetőség szempontjából az SZTE primátusa: az egész országban mi kaptuk a legnagyobb elvonást, 4.2 MrdFt-ot (a 31-ből, ELTE = DE = 4.0). 

Ennek más megfogalmazása: < moderálva >

2. A másik ügy, ami szerintem a közvélekedésben nincs a helyén, az a képzésből kiesők megítélése. Az informatikusok esetén talán a legnagyobb azok aránya, akik megkezdik ugyan a tanulmányaikat, de azt vagy egyáltalán nem fejezik be, vagy csak lényegesen később. Hadd védjem meg az ilyen képzéseket. Természetesen nem azokról a diákokról beszélek, akik lelketlenül csak az ösztöndíj fölvételére koncentrálnak, és valóban csak a levegőt rontják. Vannak ilyenek is. Mégis szerintem többen vannak azok, akik már a tanulmányaik során is dolgoznak, többnyire épp választott szakterületükön, és a diplomával már szakmai gyakorlattal lépnek a munkaerőpiacra. Ezek sajnos nemigen tudják a hálótervek szerinti legrövidebb idő alatt megszerezni a diplomát. Ezt nem tekintem nagy bajnak.

Vannak aztán olyanok is, sokan, akik sosem szerzik meg a diplomájukat, mégis sokat tanultak az egyetemen, azt használják, és részben rajtuk kívül álló okok miatt kerülnek ebbe a helyzetbe. Bár ebből a szempontból tartjuk mi a lelket a hallgatóinkban, de nagy a csábítás.  Egyrészt ugye az informatikus hallgatókat viszik a cégek, mint a cukrot (a végzettek dupláját is fölszívná a piac). Másrészt a friss diplomások közül talán nekik a legmagasabb a kezdőfizetésük. E 2 ténynek az a következménye , hogy nem elhanyagolható számban vannak olyanok, akiket a foglalkoztatójuk lebeszél arról, hogy az utolsó lépéseket is megtegyék. 1 szegedi informatikai multinál többen is vannak olyan volt informatikus hallgatók, akiket a cég idejekorán időnek előtte olyannyira fölvesz, hogy a bérük megegyezik a diplomásokéval. Persze ez rossz deal az érintettnek, mert 1 fajta röghözkötést implikál, de ezt nem mindig vágják.

Aztán végül vannak olyan nem végzősők is, akik se diplomát nem szereznek, se nem dolgoznak informatikában. Ezek profitálnak talán a legkevesebbet az egészből, de még azt is vitatom, hogy ezek képzése egyértelmű veszteség lenne. Ha ezeket sikerült meggyőzni arról, hogy a diplomás informatikusokat nem véletlenül fizetik meg olyan jól, és eltántorítjuk az ilyen tevékenységtől, attól még vastagon lehetnek rendes emberek, és a társadalom hasznos tagjai. Személyes ismerőseim között is több olyan van, akik ebben az értelemben megbuktak, de más formában a helyükre kerültek (pl. FSZ képzéssel, vagy rokonszakmában landolva). 

Csend, esti bor...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!