Tudósító

2013.10.07. 18:05

Csak a szokásos: ráér a villamos, nem?!

Szeged – Mindennapi bosszúság a Kelemen utcában. Avagy az autóst nem mindig érdekli, hogyan parkol.

Tudósítónktól

Elsodrási határ. Vasúti szakkifejezés. Lényege, hogy a nagy sebességgel közlekedő vonatok által keltett erős légáramlás a pálya mentén álló, vagy mozgó személyeket magával ragadhatja. Olyan vágányok mentén, ahol rendszeresen tartózkodnak utasok, kijelölik azt a vágánytengelytől mért távolságot, ahol az elsodró hatás már nem érvényesül. Magyarul, ha ezen belül állunk egy pályaudvar peronján például, akkor ne csodálkozzunk azon, ha esetleg a vonat alá kerülünk. Még magyarabbul: a fehér csík, vagy újabban a pirossal kirakott térköves rész a peronon, amin belülre csak akkor lépjünk, ha megállt a vonat.

Nem tud mit tenni a villamosvezető: megáll és vár... Fotó: olvasó-tudósító

Nem tud mit tenni a villamosvezető: megáll és vár... Fotó: olvasó-tudósító
Ez nemcsak a „klasszikus" vasúton, hanem a városi vasúton is érvényes, elvileg. Még Szegeden is. Ahol mindig baj van belőle, a Zrínyi utca az 1-2-es villamos vonalán. A villamosnál ugyanis meglehetősen ritkán érvényesül az elsodró hatás, nem vagyunk veszélyben, hiszen a vezetők „látra" közlekednek, azaz meg tudnak (a legtöbb esetben) állni, ha eléjük lépünk, vagy parkolunk. Kétségkívül nehéz a belvárosban parkolni, az újrafestett Zrínyi utcán ez még a szokásosnál is kacifántosabb. Ha figyelmetlenül, ne adj' isten tehetségtelenül parkol az autós, a jármű kilógó fara akadályozza a villamost, belóg az elsodrási határon belülre. Így történt ez hétfő kora délután is, amikor egy fekete Renault Clio sofőrje a Zrínyi utcai kisboltnál úgy hagyta hátra autóját, hogy annak hátsó fele rálógott a villamossínre. A forgalmi akadályt végül a pókautó oldotta meg, elszállította a Clio-t. Az autósok szerencséje, hogy túl drágák a villamosok ahhoz, hogy teljes sebességgel elsodorjanak egy-egy ilyen rosszul leparkolt autót. Pedig lehet, lenne olyan hatékony és látványos a végeredmény, mint a pókautózás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!