Vajdaság, Erdély hírek

2011.08.29. 14:07

Csokis Szmoki szerelemittas győzelme - galériával

Bácsszőlős - Szamárversenyt rendeztek az észak-bácskai Bácsszőlősön: láttunk szamaragolást és fogathajtást is. Kétségkívül a kanos szamár a leggyorsabb.

Segesvári Csaba

Kusturica megnyalhatná mind a tíz ujját, ha velünk tartott volna a szerbiai Bácsszőlősre. Az ideiglenes határon sátruk alatt éppen ebédelő határőrök intettek: ha legalább annyi személyink van, mint ahányan a kocsiban ülünk, mehetünk. A szamárversenyre érve kiderült: minden a szerelemmel kezdődik. Úgy tűnt, a csantavéri Seregély Hari szamara, Csokis Szmoki még a verseny előtt szerelembe esik vetélytársaival – iszonyat lelkesedés és vágy tombolt a kétéves állatban. Míg a futamra készültek az Ásotthalom szomszédságában lévő szerbiai település szamárversenyének résztvevői, a tizenegy esztendős csantavéri Sinkovics Szebasztiantól megtudtuk: esélyesnek tartja magát, mindent megtesz a győzelemért.

Szamárverseny a szerbiai Bácsszőlősön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Először a szamaragolók álltak a rajthoz: egyetlen versenyző maradt a startnál, Vas Norbert két és fél éves Bubija nem akart elindulni. A hajtó térden állva könyörgött: 'menjél már, de a szamár meg sem mozdult. A szerbiai kisközség hippodrommá avanzsált futballpályáján két kört tettek meg a szamaragolók, miközben a hangszórókból Emir Kusturica Macskajaj című filmjének méltán híres betétdala, a Bubamara szólt. Magyarul.

A futamot a huszonegy esztendős Manó nyerte, hátán a csantavéri Kis Dadara Ferenccel.

Röpke két órás szünet következett, miközben ettünk egy pljeskavicát – szigorúan előttünk sütve, szabadszedéses zöldségekkel. Délután négykor starthoz álltak a fogathajtók is. A lányokat zargató Csokis Szmoki a szamaragolás után jobb szereplésben bízott. A kis pihenő meghozta gyümölcsét, hajtójával, Seregély Harival az élen végeztek. Kedvencünk, Sinkovics Szebasztian a pálya rövidítése miatt csak a harmadik helyért futhatott: történt ugyanis, hogy szamara a szalmabálákon áttörve lerövidítette a futamot – ráadásul a kötelező két kör helyett hármat futott, a verseny végeztével alig bírták visszafogni.

Szamárverseny a szerbiai Bácsszőlősön. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A 29. alkalommal megrendezett versenyt a helybeliek és Vajdaság más településeiről érkezők mellett sok magyarországi vendég is végignézte, ez alkalomból ugyanis megnyitották a határátkelőt az épülő, Királyhalmot (szerb nevén Backi Vinogradit, azaz Bácsszőlőst) és testvértelepülését, Ásotthalmot összekötő úton.

Petró Ferenc, Ásotthalom polgármestere elmondta, a két falut összekapcsoló út a tervek szerint az év végére készülhet el. Az állandó határátkelő megnyitásához azonban meg kell kötni az arról szóló államközi megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!