Bővült a Csongor téri intézmény

2019.09.24. 11:20

Átadták az Ágota gyógypedagógiai fejlesztőközpontját az egykori Csongor téri pártházban

Gyerekzsivallyal telt meg a Csongor téri egykori pártház épülete. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egy konduktív, gyógypedagógiai fejlesztőközpontot hozott itt létre, ahol a nevelőszülőknél élő gyerekek kapnak különböző fejlesztő szolgáltatásokat.

Hajó Edina
Konduktív, gyógypedagógiai központot adtak át a gyerekeknek. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Csongor téri központja bővült egy újabb funkcióval: a korábbi pártház épületet gyógypedagógiai központ lett. Fotó: Karnok Csaba

A Szeged–Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatójának és az egyházmegye Karitász Szolgálatának irodája is a Csongor téren van, most az U alakú épület bal szárnya kapott új funkciót.

– Egy konduktív és gyógypedagógiai fejlesztő központot nyitottunk meg, ahol gyógypedagógiai, logopédiai, szenzomotoros fejlesztések, szűrések valósulnak meg. Egyre nagyobb az igény a hátrányokkal küzdő gyermekek fejlesztésére – hangsúlyozta az intézmény átadóján Kothencz János, a szolgáltató főigazgatója.

Családközpontú gyermekvédelem

Fülöp Attila államtitkár azt emelte ki, céljuk a családközpontú gyermekvédelem kialakítása, az hogy ezek a gyermekek is családban, nevelőszülőknél nőjenek fel.

– Ehhez szükség van olyan szolgáltatásra, mint ez a korai fejlesztő központ, ez a típusú intézményi rásegítés nagyon fontos – hangsúlyozta az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára. Az új fejlesztő központot megtekintette Juhász Tünde kormánymegbízott, és Kiss-Rigó László, az egyházmegye püspöke is.

Az egész régiót szolgálják

Az intézmény a szolgáltató dél-alföldi régiójából fogadja a nevelőszülőknél és a lakásotthonokban gondozott gyermekeket és fiatalokat. Bakaity Anna gyógypedagógustól megtudtuk, többféle szolgáltatást biztosítanak, így például mozgásfejlesztéseket, köztük az úgynevezett TSMT-tornát és a hidroterápiát, amelyek elsősorban a központi idegrendszeri problémák fejlesztésére szolgálnak.

Gyógypedagógusok, konduktorok, logopédusok, fejlesztő terapeuták foglalkoznak a gyerekekkel, egyénileg vagy csoportosan. Az épületben kialakítottak egy tornaszobát, ahol mozgásfejlesztő foglalkozásokat tarthatnak a szakemberek, van egy szűrő-, vizsgálóhelyiség, egy többfunkciós tükrös szoba, ahol például az állatasszisztált terápiát is tartanak.

– Itt a kutya motivációs eszköz, Azúr cooker spániel, akivel gyógypedagógiai, logopédiai feladatokban segítünk. A gyerekek játszanak a kutyával, motivációs erőként van bent – magyarázta Szokolné Igaz Enikő, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány kutyakiképzője.

Pályázaton nyertek

A gyógypedagógiai központot pályázati forrásból 110 millió forintból hozták létre, ide költözött a szomszédos épületből az Ágota Alapítvány játszóháza, ahol a gyermekvédelmi alapellátással karöltve környékbeli csellengő gyerekeket karolnak fel, és segítik őket, többek között a tanulásban.

Korábban írtuk:

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Csongor téri központja bővült egy újabb funkcióval: a korábbi pártház épületet gyógypedagógiai központ lett. Fülöp Attila államtitkár a megnyitón azt mondta, hogy a céljuk az, hogy családközpontú legyen a gyermekvédelem, és ez az intézmény teljesíti ezt a küldetést. A nevelőszülőknél élő gyerekeknek gyógypedagógusok, logopédusok, pszichológusok is foglalkoznak egyéni és csoportos keretek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!