Az összegből 3 projektet támogatnak

2019.10.24. 17:00

Rendkívüli támogatást kapott a szentesi múzeum

Egyedi, kiemelt miniszteri támogatásban részesült a Koszta József Múzeum, az Emberi Erőforrások Minisztériumától érkező összegből három projektet támogatnak. A minisztérium az intézmény újító filozófiáját ismerte el a különleges juttatással.

Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

A Koszta József Múzeum három attrakciója kapott támogatást az Emberi Erőforrások Minisztériumától: a már futó „Szojuz-36: Első magyar az űrben” című kiállítás, a december 13-án megnyíló „A magyar segítség – Temesvár '89” című tárlat, valamint az azzal párhuzamosan forgatott dokumentumfilm, ami Magyarország szerepvállalását mutatja be az 1989-es romániai eseményekben. – Különleges pillanat ez intézményünk életében, hiszen három produkciónk is kiemelt támogatásban részesül – mondta el Farkas László Róbert, a múzeum igazgatója.

Latorczai Csaba bejelenti, különleges támogatásban részesül a Koszta József Múzeum. Fotó: Majzik Attila

Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára a múzeum egyedi, kiemelt miniszteri támogatásával kapcsolatban elmondta, az leginkább az intézmény újító szellemiségének köszönhető. – Egy rendkívül egyedi kiállítás-sorozat, egy új filozófia érhető tetten a múzeum működésében, ez az új működési logika az, ami miatt Magyarország kormánya, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, külön is Kásler Miklós miniszter úr által a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretének terhére hat és fél millió forintos támogatásban részesítette a Farkas Bertalan emlékére létrejött kiállítást, tovább a temesvári események harmincadik évfordulója alkalmából rendezendő kiállítást és az ahhoz kapcsolódó dokumentumfilm készítését – részletezte az államtitkár.

A kulturális intézmények új szemléletével kapcsolatban Latorczai Csaba kiemelte, a múzeumoknak már nem csak kiállító térként, de közösségi helyszínként is kell működniük. – Az új működési logika, filozófia arról szól, hogy a múzeumok ne maradjanak meg abban a mondhatni XIX. századi múzeumi működésben, ami csak a régió néprajzát, régészeti örökségét mutatja be. Természetesen ezek is nagyon fontosak, de ma már fontosabb, hogy a múzeumok közösségi térként is működjenek, olyan intézményként, ami megszólítja a helyben élőket, és olyan új témákat hoz be a múzeumba, amivel a helyi polgárok mellett a régióból, sőt azon túl is vonz látogatókat. A Farkas Bertalan kiállítás több mint tizenötezer látogatója is ezt az új szemléletet bizonyítja – összegzett Latorczai Csaba.

Farkas Sándor a múzeum sajtótájékoztatóján. Fotó: Majzik Attila

Farkas Sándor államtitkár kiemelte, a múzeum törekvései a mai kor igényeinek megfelelő élményközpontú programok megvalósítását jelentik, maradandó értéket hagyva ezzel Szentes kulturális életében, Szabó Zoltán Ferenc polgármester pedig biztosította a múzeumot arról, hogy a város, mint fenntartó, továbbra is támogatja a múlt bemutatását célzó, jelen és jövőbeni értékközpontú programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!