2019.11.11. 10:00
A libatartóknak a Márton-nap is ugyanolyan, mint a többi
Márton-napkor sem vesznek át több libát a vágóhidak, mint az év többi szakaszában, hiába ugrik meg ilyenkor ezen szárnyasok fogyasztása. A kacsa egyébként kezdi kiszorítani a piacról a munkaigényes és drága libát, sokan inkább ezt vásárolják kedvezőbb ára miatt.
Csengele 2019.11.0András8. Márton napi liba libatelep képen: Czibolya András Fotó: Török János - Délmagyarország - DM
Fotó: Torok Janos
– Harminchét éve foglalkozom libatartással. Amikor kezdtem, még nagyon jó pénz volt benne – mesélte Czibolya András. A csengelei gazda birtokán jelenleg 6 ezer liba nevelkedik.
– Annak idején 120 darabos állománnyal kezdtem, és dupláját kerestem velük, mint amennyi a tsz-elnök fizetése volt. Most ugyanannyi vásárlóerejű pénzért ezer libát kell tömnöm – vázolta az ágazat lejtmenetét. Ma az élő állatért májjal együtt kilónként mindössze 800 forintot fizetnek neki.
– Tavaly még ezer forint volt az ára, de a kacsa mostanra nagyon lenyomta a liba árát. Az olcsóbb, a hizlalása is egyszerűbb,. és a májuk íze is hasonló. Ma már a vásárlók nagy része inkább azt választja – mesélte.
Czibolya András azt is elárulta, hogy a boltokban aranyáron, bőven 10 ezer forintért árult libamájat tőle kilónként 2600 forintért veszik át – ennyit is ráadásul csak az első osztályúért fizetnek. Hogy miként lesz belőle luxuskategóriás termék, ő sem tudja.
A csengelei gazda elárulta: bár előfordult, hogy mintegy másfél kilós májat növesztett libája, átlagosan 75 dekával lehet számolni egyedenként. Ehhez azonban naponta négyszer kell tömni az állatot, a fennmaradó időben pedig itatni, szalmázni. Ez egész napos elfoglaltságot jelent olyan szárnyasokkal, amelyeknek gyakorlatilag a máján kívül csak a combja és melle értékes.
A kacsa tehát ma már jóval népszerűbb, mint a liba, Márton-napon azonban a hagyományok szerint utóbbiból nő meg a fogyasztás. A gazda azt mondta, neki ez az időszak is ugyanolyan, mint a többi.
– Ilyenkor sem vesznek át többet, ugyanúgy heti 500-at visznek el innen vágóhídra, mint máskor – mesélte. Természetesen azonban munkatársaival ők is megemlékeznek a jeles napról, így céges libalakomát tartanak, amit az állomány egy vagy két állata bán. – Eleinte naponta ettem libasültet. Ezt a húst évtizedek alatt sem tudtam megunni – mosolygott Czibolya András.