Gazdaság

2021.12.08. 20:42

260 milliárd forint előleg a gazdáknak

Munkatársunktól

Forrás: Nagy Gábor

– Az előlegfizetési időszak csaknem másfél hónapja alatt a Magyar Államkincstár több mint 260 milliárd forint közvetlen és vidékfejlesztési támogatást fizetett ki a termelőknek

– közölte Nagy István. Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén a gazdálkodók 166 ezer egységes kérelmet nyújtottak be az ötmillió hektár mezőgazdasági területre.

Forrás: Nagy Gábor

Az előleg mértéke a közvetlen támogatásoknál maximum 70, a területalapú vidékfejlesztésieknél pedig 85 százalék lehetett. Az október 18-ától december 1-ig tartó előlegfizetési időszakban a közvetlen támogatások keretében a területalapúra 157, a zöldítésre pedig 46 milliárd forintot fizettek ki. Ezen felül a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatására 16, az anyajuhtartásra 4,5 milliárd forint utalása történt meg.

Az „apróbb” tételek közül a kisgazdaságok egyszerűsített támogatására 2,2 milliárd forint, az intenzív és az extenzív gyümölcsültetvények után pedig 1,4, illetve 2,1 milliárd forint kifizetése történt meg. Az agrár-környezetgazdálkodási program keretében 26, az ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódóan 6,3 milliárd forintot fizettek ki.

A fentieken túl a 100 százalékban hazai költségvetésből finanszírozott átmeneti támogatások keretében is jelentős összegeket folyósítottak. Október 18-ától a hízott bikák után 1,9 milliárd, a tejhasznú tehenek után 9,7, az extenzív szarvasmarhák után 1,6 milliárd forint kifizetése történt meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!