A bőrös malactól a lencséig

2021.12.31. 07:00

A húsboltok pörögtek a leginkább a Mars téri piacon

Az év utolsó előtti piaci napján nem volt igazán nagy nyüzsgés a szegedi Mars téren, többektől hallottuk, hogy a szerda sokkal erősebb volt, a péntek pedig gyengébb lesz a csütörtöknél. A virsli, a bőrös malac, a lila káposzta és a lencse volt a sláger.

Kovács András

Bognár Zsolt nem fél, hogy rajta marad a hús. Fotók: Frank Yvette

Csütörtökön reggel 8 óra után csupán fél- harmadházzal üzemelt a Mars tér, a Hungerit mintaboltja például karácsonykor bezárt és csak jövőre nyit újra. A szabad téren is sok üres asztal akadt, de almából és körtéből óriási volt a kínálat, ahogy leveszöldségből is. Főleg az utóbbit vásárolták az emberek, de láttunk naspolyát és gyümölcssajtot is.

A malac alá

A Nagycsarnokban, a Németh-féle savanyúságosnál normál üzletmenetet találtunk. 

– A malac alá – válaszolta kérdésünkre Bezdán Éva, amikor arról érdeklődtünk, milyen ételhez viszik ilyenkor a savanyú káposztát. Szili Józsefné történetesen a töltött káposztához vásárolta, és nem is kis mennyiségben.

A hentesek előtt mindenütt álltak, a derekegyházinál kevesebben a Csak egy húsbolt előtt többen, de mindenütt pörgött a bolt. Az Irén csarnokban a Mars téri húsüzletben sem igazán ért rá velünk beszélgetni Bognár Zsolt, kicsit fel is tartottuk, ahogy a vevőket is.

Kaposvári virsli

Viszont kiderült, hogy a láthatóan óriási készlet nem fog rajta maradni. 

– Pénteken 10 órakor kell megnézni, ebből már csak mutatóba maradt – mondta Zsolt két vásárló között, miközben mutatta nekünk a szép árut. A bőrös malac náluk 1398 forint volt, a kaposvári virsli kilóját 2600 forintért mérték és jól fogyott mindkettő.

Fél füllel még azt is hallottuk, hogy egy hölgy arról érdeklődött, kaphat-e majd jövőre plusz húst, mert disznót vágnak és kell egy kis kiegészítés. A válasz persze igen volt, hozzátéve, majd megbeszélik. 

Klasszikus szilveszteri kellékként grillázs malacokat is kínáltak a nagycsarnokban, a szentesi Horváthné Gabriella 1350 forintért adta a szépen díszített, feliratozott portékát. És adta a nyugtát is akkurátusan minden eladott darabhoz.

Csak vidáman!

– Természetesen, most is az utolsó darabnál sütöttem meg a kezemet, szerencsére nem lett hólyagos – mondta, hozzátéve, 100 malacot készítettek, és ez biztos elfogy, még soha nem maradt rajtuk.

Még szilveszteribb hangulat volt Papdi Gergőnél és Gyuris Ferencnél, az előbbi kalapban, az utóbbi punkos fejfedővel kínálta a zöldségféléket. Szépen fogyott náluk a 380 forintos kilónkénti árú lila káposzta, de volt kétféle lencséjük is. A hagyományos kilóját 1300, az apróbb vörös lencsét 1500 forintért mérték. 

– Úgy tudom, a vörös lencsét nem kell úgy beáztatni, mint a simát, de ezt csak a háziasszonyoktól hallottam, magam nem próbáltam – jegyezte meg a punk frizurás Gyuris Ferenc.

A lencsés megye : – A lencse termesztése hazánkban háttérbe szorult az utóbbi évtizedekben, ökológiai érzékenysége és az olcsóbb import miatt – derül ki az agrárkamara körképéből. A szilveszteri-újévi lencse zöme külföldről származik, hazánkban szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak a termesztésével. A mindössze 284 hektáros vetésterület 99 százaléka ott található. Érdekes, hogy 4400 tonnás import mellett – fele Kanadából érkezik – csaknem 200 tonnát exportáltunk is, bár ennek jelentős része reexport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!