Gazdaság

2021.12.28. 12:12

Átláthatatlan az árazás az építési fa piacán

Magyarország erősen függ az importtól az építési fa piacán, amit egy ideje már átláthatatlan árazás jellemez – állapította meg a versenyhivatal. Az ágazati vizsgálat annak nyomán indult, hogy elszabadultak az árak.

Kovács András

Sokat drágult idén az építési fa. Illusztráció: Bencsik Ádám/MW

Fotó: Bencsik Ádám

A fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) október 19-én indított gyorsított, átfogó ágazati vizsgálatot. Meghallgatták a különböző szereplők véleményét a piaci folyamatokról, illetve ütköztették az eltérő szakmai álláspontokat. A GVH emellett összehangolt helyszíni vizsgálatokat végzett országszerte, számos vállalkozástól kért be adatot. 

A 2021 során tapasztalt, jelentős mértékű áremelkedések mögött világgazdasági folyamatok állnak, amelyeknek nagymértékben ki van téve hazánk, hiszen a fa építőanyagok döntő többsége importból származik. Megnövekedett az amerikai és kínai kereslet az európai fa alapanyagok iránt, magasabb árakat ajánlottak az európai fűrészárukért, így irányukba növekedett az export. A drágulásban közrejátszottak még a növekvő üzemanyag- és energiaárak, valamint a munkaerőhiány is. 

 

Állami támogatás 

 

Ezzel egy időben a belföldi kereslet is növekedett, egyrészt a járványidőszakban jellemző lakásfelújítási és barkácsolási kedv fokozódásának, másrészt az építkezőket segítő támogatásoknak, továbbá az állami beruházásoknak köszönhetően. Ezzel tovább nőtt a fatermékek iránti hazai kereslet, amelyre a piac növekvő árakkal reagált. 

A vizsgálat nyomán több olyan piaci probléma is a felszínre került, mely a versenyre hátrányosan hathat, ezek megoldására a GVH jelentéstervezetében négy javaslatot fogalmazott meg. 

 

Helyettesítő termék 

 

Megállapították, a fogyasztók kiszolgáltatottak, sok esetben nem tudják összehasonlítani az egyes kereskedők árait, ezért a versenyhivatal szabályozást kezdeményez. Cél, hogy a fa építőanyagok kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások számára legyen kötelező aktuális áraikat mind a honlapjukon, mind a fizikai értékesítési pontjaikon közzétenni. 

A GVH szerint enyhíthet a magyar importfüggőségen, ha sikerre vezetnének a fa építőanyagok egyes típusait helyettesíteni képes termékeket és technológiai megoldásokat érintő kutatások, s az így fejlesztett termékek forgalomba kerülhetnének. Ezért a versenyhivatal javasolja a fenyőt helyettesítő fatermékekre vonatkozó kutatások és innováció további állami ösztönzését. 

A GVH javasolja a kormánynak, hogy a fatermékek országhatárokon átívelő mozgásának teljesebb nyomonkövethetőségéért alakítson ki szorosabb együttműködést azokkal az államokkal, amelyek Magyarországra jelentős mennyiségű faipari terméket exportálnak. 

 

Jelentéstervezet 

 

Az egyes faépítőanyag-forgalmazók elavult, nem digitalizált készletnyilvántartási és ügyviteli rendszerekkel dolgoznak. A versenyhivatal javasolja a jogalkotónak, hogy írja elő a forgalmazó vállalkozások számára az elektronikus ügyviteli rendszer használatának kötelezettségét. 

– Ezek kiépítéséhez, fejlesztéséhez, illetve beszerzéséhez állami céltámogatási rendszer is felajánlható – írja közleményében a GVH. 

Az ágazati vizsgálat jelentéstervezete már elérhető a www.gvh.hu/dontesek linken, ahol az érintetteknek január 4-ig van idejük a véleményezésére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!