Mezei Richárd elevenítette fel

2021.12.07. 20:26

Konfettiesővel járó első BL-mérkőzés

1996. október 12-én a román Steaua Bucuresti ellen játszotta első Bajnokok Ligája-mérkőzését a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. Csütörtökön 20.45-től jön a 226. BL-meccs, immár nem az újszegedi sportcsarnokban, hanem a Felső Tisza-parton megépült Pick Arénában. A történelmi első találkozóra az akkori mezőny legjobbjával, Mezei Richárddal emlékeztünk vissza.

Becsei Dávid

Forrás: Gyenes Kálmán

Miután az 1995–1996-os szezonban megnyerte első bajnoki címét a Pick Szeged, ősszel elindulhatott a legjobbak között a Bajnokok Ligájában. Az elitsorozatban a Steaua Bucuresti ellen debütált a csapat, ráadásul az újszegedi sportcsarnokban.

 

– Ami magát a mérkőzést illeti, már kevésbé emlékszem rá, de a hangulat örökre emlékezetes marad. Már az öltözőben ülve hallottuk a zubogó hangot, amikor pedig felértünk a küzdőtérre, zseniális élmény fogadott bennünket – emlékezett vissza a szegediek legendás beállója, Mezei Richárd a debütálásra.

 

– Órákkal a mérkőzés előtt már egy gombostűt sem lehetett leejteni az újszegedi sportcsarnokban. A csilláron is lógtak az emberek, annyian voltak. Konfettitenger fogadott bennünket pénztárgépszalagokkal, minden irányból záporoztak a pályára. Olyan volt, mint egy szilveszteri buli, megőrült a csarnok. Minket feldobott a hangulat, a románokat pedig megtompította – mesélte élményeit.

A mérkőzést a Pick az első perctől uralta, harminc perc játék után 16–5-re vezetett, majd 27–17-re nyert. A mezőny legjobbja pedig a nyolc gólig jutott Mezei Richárd volt.

– Tudtuk, hogy a BL más kávéház, és nagy kihívás lesz számunkra, de vártuk. Szeren­csére nem nyomott bennünket agyon a tét – jegyezte meg Me­­zei, majd hozzátette, hogy a negyeddöntős búcsún a világ legjobbjának számító Barce­lona ellen itthon akár még nyerhettek volna is, de a játékvezetők túlságosan tisztelték a katalánokat, akik így 26–25-re győztek.

 

Csütörtöktől a Pick Aréna lesz a Pick Szeged otthona. Mezei még az átépítés előtt is játszott az újszegedi sportcsarnokban, amelyhez rengeteg emlékezetes pillanat köti.

 

– Gyakorlatilag mindent! – válaszolta arra, hogy mit jelent számára a Temesvári körúton eredetileg uszodának épült csarnok. – Ennek olyan akusztikája volt, hogy majd felrobbant. Jártam szebben és nagyobban is, de ehhez hasonló adottságúban soha. A sportolói múltam jelentős részét teszi ki ez a szentély, nagy örömmel és büszkeséggel emlékszem vissza rá. Viszont a mai csapat mindenben megérett arra, hogy egy új, modern arénába költözhessen.

1996-ban kétezer szurkoló előtt élték át az első BL-meccs érzését Mezeiék, csütörtökön Bánhidiék mögött nagyjából nyolcezer szegedi szimpatizáns áll majd.

 

– Azt javaslom, élvezzék a játékot majd ebben az új at­moszférában, mert 8300 ember teljes szívvel támogatni fogja őket. Ha ez a hangulat nem nyomja el a csapatot, akkor felszabadult játékkal szárnyalhatnak, és két vállra fektethetik a Kielt – mondta bizakodva Mezei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!