Lesz megoldás a tramtrain túl hangos ajtócsengőre

Hétvégén próbálták ki legtöbben a tramtraint, sokan a karácsonyi vásárba mentek vele Szegedre és Vásárhelyre. Majó-Petri Zoltánt kérdeztük a szegedi tapasztalatokról, aki jelezte, eddig nem volt koccanás a villamosvasúttal. Olvasónk a hangos nyitó-záró csengőre panaszkodott.

Kiss Anna

Több mint egy hete indult el utasforgalmi próbaüzemben a tramtrain, amely április kö­­zepéig ingyenesen vehető igénybe. A jelenleg óránként közlekedő járművel kapcsolatos szegedi tapasztalatokról Majó-Petri Zoltánt, a Szegedi Közlekedési Társaság ügyvezető igazgatóját kérdeztük. Ki­­emelte, a múlt hét második felére minden hiba elhárult, azóta a Stadler Rail Group za­vartalanul, stabilan biztosítja a napi 3-4 járművet az óránkénti közlekedéshez.

Hozzátette, köszönet a vasútvillamosok vezetőinek a tü­­relemért, akik már rutinosabban közlekednek Szegeden, hiszen a korábbi néhány órához képest már több tíz órát vezettek a megyeszékhelyen, hozzászoktak az itteni közlekedéshez. Megjegyezte, ennek eredményeként hétvégére sikerült a késéseket néhány percre leredukálniuk a járművezetőknek.

Koccanás nélkül 

Majó-Petri Zoltán szerint pozitívum az is, hogy múlt hét óta egyetlen tramtrainnel való koccanás sem történt, abban bízik, hogy ez idén már így is marad. Kérdésünkre beszélt arról is, hogy népszerű mind a szegediek, mind a hódmezővásárhelyiek körében a villamosvasút, főként hétvégén próbálták ki sokan. Azt tapasztalták, hogy főként a két város karácsonyi vásáraiba utaztak az emberek a tramtrainnel, és abban bíznak, hogy most hétvégén is sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel. Az igazgató közölte, bár utasszámlálás még nem volt, de az üléseket figyelve azt látják, hogy körülbelül kétharmados a járművek telítettsége, és nemcsak a csúcsidőben, ha­­nem a peremidőkben is vannak utasok.

Felriadnak a csengőre 

Ugyanakkor a napokban Kiss István olvasónk azzal kereste meg lapunkat, hogy a tramtrain ajtajainak nyitó-záró csengője éles, szirénaszerű hangon, ma­­gas frekvencián szól, és ez nemcsak az utasokat, hanem a városlakókat is zavarja, mert csukott ablakon keresztül is hallani lehet. Éjjelente felriadnak rá például a Kossuth Lajos sugárút és a Tavasz utca lakói – tette hozzá. Mint írta, a problémát már jelezték a MÁV-Start Zrt.-nek, mert információik szerint az ajtók szoftverrel szabályozhatók, így a hangerő is.

Majó-Petri Zoltán: Eddig egyetlen tramtrainnel való koccanás sem történt a megyeszékhelyen. Fotó: Kuklis István

A PesA-nál is halkítottak

Erről is megkérdeztük Majó-Petri Zoltánt, aki elmondta, hogy a panasz hozzájuk is eljutott, és jelezték a hibát a Stadlernek, a cégtől pedig ígéretet kaptak arra, hogy állítanak a jelzőberendezés hangján. Megtudtuk, hasonló gond korábban a PESA-villamosoknál is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!