Megkérdezték a szülőket, milyen játékokat szeretnének

2021.12.30. 15:31

Modern játszótérrel gazdagodott Öttömös

Teljesen megújult az öttömösi óvoda melletti játszótér, ami évtizedekkel ezelőtt tankertként működött. Most közel hárommillió forintból parkosították, öntözőrendszert építettek ki és a szülők javaslatai alapján három játékot telepítettek.

A. T. J.

Az öttömösi óvoda mellett játszóteret alakítottak ki az egykori tankertben. Fotó: Kothencz Mónika

A közelmúltban vehették birtokba az öttömösi óvodások az intézmény melletti játszóteret. A hivatalos átadó után a gyerekeké volt a főszerep, akik lelkesen próbálták ki az új eszközöket és mindannyian mindennel nagyon meg voltak elégedve. 

Legutóbb majdnem egy éve, januárban jártunk itt, amikor már elkezdődött a munka. – Az a lényeg, mindig úgy szoktam kezdeni, hogy azokat kérdezem meg, akik igénybe veszik, tehát most a szülőket. Próbálok találni néhány lelkes hangadó embert, szólok nekik, aztán ők megbeszélik egymás között. Egy szó, mint száz, a hintát nagyon hiányolták, hogy még több hinta kellene, hiszen egy játszótéren a hinta szinte sosem elég, ezért egy négyüléses hintát tettünk ki, egy komplex mászótorony és egy kisebb rugós játék mellett – mondta akkor a polgármester. 

Dobó István azt is elmesélte, hogy az óvoda melletti játszótér nagyon régen gyakorlókert volt. – Még az én gyerekkoromban óvodások, iskolások oda jártak palántázást és hasonlókat tanulni, melegágyat készíteni. Utána lett belőle játszótér, amikor odakerült néhány játék, de ahogy az lenni szokott, az erőforrások és kapacitás hiánya miatt ez egy olyan kiszáradt területté vált idővel, amit már benőtt a királydinnye, emiatt nehezen tudtuk gondozni. Gondolt egy nagyot az önkormányzat, mert ritkán van arra lehetőség, hogy valamit saját forrásból fejlesszünk, de erről azt gondoltuk, hogy fontos annyira, hogy megtegyük –magyarázta. 

Első lépésben kivágták a területet körülvevő, régi nagy tujákat, majd öntözőrendszerrel látták el a területet, füvesítettek. A fejlesztést saját forrásból kezdték meg, majd LEADER-­pályázatból további játékokkal tudták ellátni a területet. A támogatás 2 millió 588 ezer 641 forint volt. 

Két és fél millió forintból épült új játszótere Öttömösnek, amit már birtokba is vettek az óvodások, akik, úgy tűnik, elégedettek a beruházással. FOTÓ: KOTHENCZ MÓNIKA

Mindez hivatalosan úgy hangzik, hogy a beruházás célja, a kisgyermekes családok számára időtöltési, szórakozási és fejlesztési lehetőségeket nyújtó közösségformáló helyszín kialakítása, továbbá a település népességmegtartó erejének növelése, a lakosság közérzetének javítása volt. Ennek érdekében három kültéri játékot telepítettek: egy hatszögletű mászótornyot mászóhálóval, mászófallal, fészekhálóval, kötéllétrával, egy négyüléses hintát és egy rugós játékot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!