Hét migráns vesztette életét

2021.12.14. 13:56

Nyilatkozott Mórahalom polgármestere a hétfő éjszakai halálos balesetről

A hasonló tragédiák megelőzése érdekében is kezelni kell a migrációt, és nem szabad szőnyeg alá söpörni a kérdést – hangsúlyozta lapunknak Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere. A kisvárosban hét illegális migráns vesztette életét egy balesetben hétfőn éjjel, négy további személy pedig megsérült. Az autó embercsempész sofőrjét a rendőrök próbálták igazoltatni, de menekülni próbált. Ekkor csapódott az egyik épületbe.

Suki Zoltán

Fotó: Donka Ferenc

Tragikus véget ért egy embercsempészési kísérlet hétfőn éjszaka Mórahalmon, egy közlekedési baleset miatt, ami a mórahalmi temető közelében történt, a Szegedi út és a Mező utca kereszteződésénél.

Menekülni próbált

Nem sokkal éjfél előtt a rendőrök egy szerb rendszámú egyterű sofőrjét próbálták igazoltatni, de az nem állt meg, menekülni próbált. Ez azonban nem sikerült neki. A jármű az ütközés után 20 méterrel arrébb állt meg az oldalán, az ütközéstől a virágüzlet falából is kitört egy nagyobb darab. Az egyterű hátsó része összeroncsolódott, az autó alkatrészei szétszóródtak a főúton.

Az autóban a sofőröm kívül összesen tíz illegális bevándorló utazott, közülük heten nem élték túl a balesetet, ők a helyszínen meghaltak. A sofőr és másik négy migráns pedig megsérült. A rendőrök az autó vezetőjét elfogták, előállították és őrizetbe vették. Embercsempészés és halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt indult eljárás ellene a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére a főutat teljes szélességében lezárták, a forgalom reggel fél 8 előtt indulhatott újra.

Kezelni kell a helyzetet

A mórahalmi balesettel kapcsolatban megkerestük a település polgármesterét. Nógrádi Zoltán elmondta, hogy a mentést az Országos Mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai végezték, akiknek a mórahalmi polgárőrök is segítettek.A megrongálódott üzlet tulajdonosa egyelőre nem kért segítséget az önkormányzatól.

Nógrádi Zoltán szerint ez a tragédia jelzi a migráció komolyságát, és ilyen esteknek nem szabadna megtörténnie. Hozzátette, hogy akik nem hiszik el, hogy mi folyik a déli határszakaszon, azoknak ez egy „igen erős impulzus” lehetett. A polgármester lapunknak kiemelte, a hasonló tragédiák megelőzése érdekében is kezelni kell a migrációt, és nem szabad szőnyeg alá söpörni a kérdést.

Több baleset volt már

Alig egy hónapja Domaszék mellett borult fel egy migránsokat szállító kisteherautó. Abban a balesetben senki sem halt meg, de több mint húszan kórházba kerültek. A baleset az 1-es dűlőben történt, a Ford Transit egy balra ívelő kanyarban borult az árokba. A járműben 24 határsértő és a sofőr utazott.

A rövid időn belül helyszínre érkező rendőrök a sérülteket a járműből kisegítették és azonnal riasztották a mentőket, valamint a tűzoltókat. A csoport tagjai közül 14-en szír, kilencen szomáliai és egy ember pedig palesztin állampolgárnak vallotta magát. Az öt gyermeknek, nyolc nőnek és 11 férfinek azonban nem voltak papírjaik. Ebben az esetben az említett férfi ellen az embercsempészésen kívül súlyos sérülést okozó tömegszerencsétlenség miatt is indult eljárás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!