Veszélyes kullancsot észleltek

2021.12.08. 10:52

Olyan kullancsot találtak hazánkban, ami egzotikus betegséget terjeszt

Civilek bevonásával kutatják a többféle veszélyes kórokozót, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is terjesztő Hyalomma kullancsot. Egy szarvasmarha testéről gyűjtöttek be egy példányt Bács-Kiskun megyében.

T. Sz.

Fotó: Torjay Attila

Csaknem száz civil bejelentésből rövid idő alatt kettő igazolta egy nem őshonos kullancs magyarországi jelenlétét. Szeptemberben Vas megyében egy kutya testén észleltek egy Hyalomma marginatum fajhoz tartozó élősködőt, Bács-Kiskun megyében nemrégen pedig a Hyalomma rufipes egy példányát. A Csongrád-Csanáddal határos megyében egy szarvasmarha testéről gazdája gyűjtötte be a kullancsot. A vérszívó természetes élőhelye tőlünk délebbre ismert, a Földközi-tenger mentén, Afrikában és Ázsia déli részén, ám ez a két faj – sok más társával együtt – már túlélhet Európa északabbra fekvő területein is.

A Hyalomma kullancsnak nem véletlenül nincs magyar neve, hisz nem őshonosak nálunk, elsősorban Afrikából és a mediterrán térségből származnak. Fotó: Karnevál Film / Kisalföld

Mint azt Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője lapunknak elmondta: a vérszívó ekkora távolságot önmagában képtelen megtenni, a vonuló madarakkal kerülhetnek eredeti élőhelyüktől távoli területekre, köztük Magyarországra. Az egyre enyhébb téli időjárás miatt a korábban kizárólag melegebb éghajlatú tájakon jellemző kullancsoknak már nem okoz nehézséget a megtelepedés.

Európa klímája hosszú ideig alkalmatlan volt bizonyos fajok túléléséhez, mostanra ez megváltozott. A szakértői csoportok – részben ezért – a fertőzéseket hordozó ízeltlábúakra különösen figyelnek, egyebek mellett az agráriumban is jellemző a megfigyelő hálózat. A civilek bevonása a mostani megfigyelésbe pedig különösen hangsúlyos, hiszen így nagyobb az esély az egyedek észlelésére – hangsúlyozta.

A ELKH Ökológiai Kutatóközpont tavasszal indította Kullancsfigyelő programját: a lakosság bevonásával vizsgálják az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését. A nagy méretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust. Kutatóik hangsúlyozták a civilek kulcsfontosságú szerepét: továbbra is kiemelten kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!