ZENÉSZLEGENDÁK EMLÉKÉT ŐRZIK

2021.12.06. 15:11

Különleges ünnepséget szervez a Szegedi Zenészek Társasága

Zeneünnepet rendez a Szegedi Zenészek Társasága december 14-én az Ifjúsági Házban, amelynek keretében átadják a Sipos Zoltán- és Barta Tamás-emlék­érmeket. Az ünnepség természetesen idén sem nélkülözi a koncertínyencségeket.

Koós Kata

Fotó: Frank Yvette

Öt évvel ezelőtt fogalmazódott meg a gondolat Sipos Zoltán közkedvelt szegedi zenész-fogorvos és mecénás fejében egy rendezvénysorozat ötlete, amelyen az idős, legendás rockzenészek idézik fel emlékeiket. Jó barátja, Pleskonics András, alias Dr. Rock rocktörténész akkoriban az Ifjúsági Ház munkatársaként dolgozott, így az ötlet rögvest otthonra is talált.

 

– Csodálatos beszélgetős és zenélős estek voltak. Zoli legfőbb motivációja az volt, hogy az ötvenes-hatvanas évek pezsgő szegedi zenei életének nagy alakjai akkor már sorra mentek el egymás után. Azt akarta, hogy meséljünk, amíg tudunk. Sajnos 2017-ben ő maga is tragikus hirtelenséggel távozott közülünk – mondta lapunknak Pleskonics András.

Az életmű őrzői

A retró estekkel egy időben alakult meg azok szervezése és gondozása céljából a Szegedi Zenészek Társasága. A közösséggel együtt pedig a Barta Tamás-emlékérem, amellyel az LGT legendás gitárosának állítottak emléket.

– Az érem Józsa Gábor éremművész és fanatikus LGT-rajongó ötlete volt. Olyan zenészek kapják, akik Barta Tamás emlékét méltóképpen őrzik, s nagyszerű gitártudását folytatják, mint például Karácsony János, aki annak idején a neves gitáros helyére került, vagy Gál Gábor, a Takáts Tamás Blues Band gitárosa, akiket az elsők között méltattunk az elismeréssel – részletezte Dr. Rock. Az idei évben Mike Gotthard komoly nemzetközi ismertséggel és elismertséggel rendelkező gitáros-énekes és Heincz Gábor Biga énekes-gitáros kapja a rangos díjat.

Városi büszkeségek

Férje halála után Siposné Karl Mária megalapította a Sipos Zoltán-emlékérmet, amelyet szintén Józsa Gábor alkotott meg. E kitüntetéssel olyan zenészeket méltatnak idén immár harmadik éve, akik átlagon felüli erőfeszítéseket tettek Szeged zenei életének fellendítéséért és izzásban tartásáért, ahogyan azt hajdan a díj névadója is tette.

 

A zeneünnepre állt össze az Ál-GT formáció, amelynek tagjai „átöltöztetett” LGT-dalokkal készülnek. Forrás: Frank Yvette

Minden évben két kategóriában adják át az érmet. Az idősebb zenészgeneráció tagjai közül idén Kréter Károlyt tüntetik ki az elismeréssel, aki többek között az egykori Kristály zenekar gitárosaként tevékenykedett. A fiatal generáció díjazottja pedig Volent Zsolt szegedi dobkereskedő, az egykori Nyers együttes dobosa.

Zenei csemegék

Az emlékérmeket egy zeneünnep keretében december 14-én este adják át az Ifjúsági Házban, az ünnepség természetesen a zenei csemegéket sem nélkülözi majd. Kimondottan erre az alkalomra állt össze az Ál-GT formáció, amelynek tagjai „kicsit átöltöztetett” LGT-dalokkal készülnek a közönségnek.

A spontán együttes többgenerációs formáció, amelynek tagjai Bíró János és Gyuricza Sándor közismert szegedi gitárosok, valamint Pleskonics András rocktörténetóráinak ifjú ze­­nésztehetségei, Kispál Sára, Szénási Anna és Horváth Áron, sőt az esten a műsorvezető szerepét ellátó Dr. Rock maga is cajont és egyéb ütőhangszereket szólaltat majd meg a színpadon. A zeneünnep zárásaként pedig a díjazottak adnak koncertet a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!