Molnár Anita: A szögedi paprika

2021.12.10. 20:15

Vissza kell hozni a hungarikum fűszernövény becsületét

Szegedet a paprika helyezte a térképre címmel tartottak péntek este nagy érdeklődéssel kísért könyvbemutatót a SZAB székházban, a Közéleti Kávéház szervezésében.

Kovács András

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: [email protected]

Molnár Anita: A szögedi paprika című kötet bemutatóján Dobrotka Pál, a Nemzeti Értékek Könyvkiadó vezetője és a Szegedi Hagyományőrző és Városvédő Egyesület elnöke elmondta, sikerrel indultak az agrártárca hungarikum pályázatán, amit az ötletgazda, egyben a kiadó főszerkesztője, Dlusztus Imre állított össze. 

 

– A szerző megilletődve kezdte, de szerkesztői támogatással magára találva szép könyvet öntött formába – fogalmazott.

 

B. Nagy László országgyűlési képviselő, a könyv védnöke elmondta, röszkei nagyszülei mindig termelték a paprikát és ő belenőtt ebbe. 

Forrás: Karnok Csaba

– Mire 10 éves lettem, édesapámnak is volt sajátja, később én is termesztettem, először leadtam, majd már szárítottam és őröltem. De egyszer meggyulladt az őrölt paprika, így abbahagytam – mondta a képviselő, hozzátéve, egyharmad hektáron annyi bevételt produkált a paprikából, mint havi fizetésének hússzorosa. Ő is gratulált a kötet szerkesztőjének és a szerzőnek, aki kevés szabadidejét a könyv megírására áldozta.

 

– Történelem szakos tanárként elolvastam Bálint Sándor paprikáról szóló híres könyvét, az én kötetem végeredményben más lett, mint ahogy belekezdtem – mondta Molnár Anita, aki ugyancsak belenőtt szülei vállalkozásába.

 

 Úgy látja, a paprika segített a családoknak újrakezdeni a nagy árvíz után, és a fűszernövény nélkül talán nincsenek napsugaras házak sem, ebből tudták a drágább oromzatot finanszírozni.

 

 

Beszélt a múlt századforduló paprikás halászlé turizmusáról, amikor több mint egy mázsa halat dolgoztak fel a csárdák és volt belőlük vagy nyolc. Szólt arról, hogy a köznyelv csak paprikadíjnak hívta Szent-Györgyi Albert Nobel-díját, ami megkoronázta a fűszernövényt.

 

 

– Szegeden láthatatlan a szegedi paprika, ezért a turistáknak el kell hozzánk jönni Röszkére, és nem a kétszer 10 dekáért jönnek, hanem a legendáért. Nálunk láthatatlan a világhírű paprika, ezt Kalocsa ügyesebben csinálja. Vissza kell hozni a szegedi paprika becsületét, vizionálok egy belvárosi paprikaházat, amin füzérek lógnak majd – mondta a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!