Vissza nem térítendő támogatás igényelhető

2022.01.17. 19:00

930 millió forint jut idén a hungarikumok népszerűsítésére

A tavalyi évhez hasonlóan az idén is 930 millió forinttal támogatják a hungarikumok népszerűsítését. A kiemelkedő összegű forrás célja, hogy segítsék a hungarikumok és a nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, őrzését, gondozását.

Munkatársunktól

Forrás: Frank Yvette/ archív fotó

Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy az értékfeltárás kiterjesztése a Kárpát-medencére a nemzetegyesítés egyik eszköze. Kiemelte, az értékgyűjtésnek köszönhetően 82 hungarikum, 138 kiemelkedő nemzeti érték, 1100-nál is több települési és tájegységi értéktár, mintegy tízezer települési érték, 19 megyei értéktár és megközelítően kétezer megyei érték szerepel a nyilvántartásokban, a külhoni nemzetrész értéktárakban pe­­dig több száz érték található. 

 

Az első célterületen 840 millió forint keretösszeg áll rendelkezésre a hazai és a külhoni pályázóknak nyomtatott és elektronikus kiadványok, filmek készítésére, bemutatóterek kialakítására, rendezvényekre. A pályázaton egy- és négymillió forint közötti összeg nyerhető el. 

 

A második területen 75 millió forintra lehet pályázni vetélkedők szervezésére általános iskolai felső tagozatos és középiskolás diákok részvételével az identitás erősítésére. Az elnyerhető támogatás összege 1-től 3 millió forintig terjedhet. 

 

A harmadik célterületet Ha­gyomány a divatban – viselet másként néven hatodik alkalommal hirdették meg, erre 15 millió forint áll rendelkezésre. A Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúrájának, valamint a népi kézműves értékek megőrzésére és népszerűsítésére 250 és 500 ezer forint közötti összeget lehet kérni. 

 

Az egyszeri, vissza nem térítendő támogatásra a pályázati felületet ma délben nyitják meg, ekkortól lehet regisztrálni, kitölteni a pályázati adatlapokat és feltölteni a mellékleteket. A pályázatok véglegesítésére február 2-án reggel 8 órától lesz lehetőség. 

 

Nagy István kitért arra, hogy 2021-ben a rendelkezésre álló keretből 341 igénylőt támogattak a hungarikumok pályázaton, amelyre mintegy ezer kérelmet nyújtottak be több mint 3 milliárd forintos igénnyel, amely duplája az előző évinek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!