Évértékelő

2022.01.03. 16:30

Felújították a mártélyi Faluházat

Rapszodikus évet zárt Mártély ismét, ám közösségük továbbra is rendkívül összetartó. Összefogással szépült az óvoda, tavasszal felújították a Faluházat és az Erdei Iskolát. A polgármester kitart a bölcsőde tervei mellett.

T. Sz.

Archív fotó: Tábori Szilvia

Korábban átlagosan 12-13 gyer­­mek született évente Már­­télyon, ám 2020-ban már harmincan vállaltak babát. Idén szinte ugyanennyivel gya­­rapodott a mártélyi lakosság, így a polgármester szerint különösen indokolt a bölcsőde létesítése a faluban. Mint Putz Anita lapunknak elmondta: 9-10 fős intézményt terveznének, továbbra is bíznak abban, hogy idővel sikeres pályázat segíti őket. 

Anita polgármester: A közösségi élet továbbra is igen aktív, összetartóak a falu lakói. Fotó: Mártélyi Önkormányzat

A tavaly többször felújított óvoda két csoporttal működik jelenleg. Múlt nyáron az óvodai dolgozók és a szülők karbantartották az udvari játékokat, lefestették a kerítést, önkormányzati forrásból redőnyöket szereltek fel a foglalkoztatóra és az óvodai konyhára. A Máltai Szeretetszolgálat pedig székekkel, udvari asztalokkal, számítógéppel és játékokkal támogatta az in­tézményt. 

A Vásárhelyhez közeli faluban a polgármester szerint ke­lendőek a házak, sorra újítják fel a régebbi épületeket, de az építkezés ritka: mindössze hat ingyentelket vittek el korábban. 

 

2021 egyik fontos fejlesztése a Faluház részleges rekonstrukciója. Kihasználva a közösségi eseményekben még szegény ta­­vaszi hónapokat, lecserélték az elavult, vas fűtőtesteket a kö­­zösségi teremben és egyebek mellett lélegzővakolatot vittek fel a korábban könnyen vizesedő belső lábazati felületekre. Összesen másfél milliót költöttek az 1958-as építésű közösségi házra, amelyet először 1999-ben bővítettek a mártélyi kötődésű, a népi építészetért rajongó Csete György tervei alapján. Az Erdei Iskolában újracsiszolták és -lakkozták a parkettát, és kifestették az épület belső tereit. 

 

 

Hatmillió forintból kátyúzták az utakat településszerte, 2,5 millió forintból az ivóvízellátás minőségét javították. Putz Anita úgy látta, rapszodikus évet zártak, de a közösségi élet továbbra is aktív, összetartóak, lelkesek a falu lakói. Ötletes programokkal, szakkörökkel színesítik a mindennapokat. 

 

Anita polgármester: A közösségi élet továbbra is igen aktív, összetartóak a falu lakói. Fotó: Mártélyi Önkormányzat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!