Veszélyben az ingyenes egészségügy a Fidesz szerint

2022.01.19. 13:53

Fizetőssé tenné az egészségügyet a baloldal a szegedi Fidesz szerint

Mindenkinek fizetnie kellene az egészségügyi ellátásért a szegedi Fidesz szerint, ha a baloldal venné át a kormányzást. Chovanecz Kata, a párt önkormányzati képviselője ezt egyebek mellett Márki-Zay Péter egy korábbi nyilatkozatával indokolta tegnapi sajtótájékoztatóján.

S.Z.

Fotó: Kuklis István

„A szomorú igazság az, hogy minden üzlet. Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet. Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet. Nincs ingyenes egészségügy, ez egy illúzió” – idézte Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt korábbi nyilatkozatát tegnapi sajtótájékoztatóján Chovanecz Kata. A szegedi Fidesz önkormányzati képviselője szerint Márki-Zay Péter világosan beszélt, ráadásul ezt valósította meg Gyurcsány Ferenc is 2010 előtt.

A képviselő emlékeztetett, hogy akkor kórházakat zártak be vagy privatizáltak, kórházi ágyakat szüntettek meg, és vizitdíjat, kórházi napidíjat és receptdíjat akartak bevezetni.

– Mindezeket az intézkedéseket megszavazták a parlamentben Szeged baloldali képviselői is, ráadásul helyben bezárták a 200 évig egészségügyi célokat szolgáló 1-es kórházat és a Pulz utcai épülettel együtt dobra akarták verni – fogalmazott Chovanecz Kata, aki hozzátette, hogy az önkormányzat lemondott a kórházairól, és arról a jogáról, hogy beleszólása legyen a szegedi egészségügy működésébe.

A képviselő hangsúlyozta, hogy egy kormányváltás esetén a baloldal ott folytatná, ahol abbahagyta. És amire az emberek a 2008-as népszavazáskor nemet mondtak. Újra fizetni kellene az egészségügyi ellátásokért, újabb kórházakat zárnának be, és ingatlanokat adnának el Szegeden is.

– Mihálik Edvin baloldali képviselőjelölt nem határolódott el sem a Gyurcsány-kormány politikájától, amely az egészségügyet fizetőssé tette, sem Márki-Zay Péter egészségügyet üzletnek tekintő elképzelésétől. Tehát a Parlamentben ezeknek a megvalósításán dolgozna – mondta a fideszes képviselő.

Chovanecz Kata arról is beszélt, hogy a Fidesz-KDNP szerint Szeged ennél többet érdemel. Miközben a baloldaliak amit csak lehet, eladnak, a kormány száz éve nem látott fejlesztéseket valósított, illetve valósít meg.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban megtörtént a Pszichiátriai Klinika aktív és rehabilitációs részlegének és a Neurológiai Klinika fejlesztése is.

Felépült egy új klinikai tömb, és hamarosan elkészül a Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlege és megkezdődhet egy új Infektológiai Klinika építése is. Ezek 21 milliárdos beruházást jelentenek Szegednek, és a fejlesztések a következő ciklusban is folytatódnak majd.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány megszüntette a hálapénzt, megemelte az orvosbéreket és 2010 óta három és félszeresére emelte az ápolók bérét.

– Magyarország az egészségügy fejlesztése kapcsán is előre megy, nem hátra, Szegednek erre van szüksége a következő ciklusban is, ami a Fidesz-KDNP kormányzásával valósulhat meg a városban – fogalmazott a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!