Miért nem repültek el az emberi közeledésre?

2022.01.17. 15:00

Gang mellett gubbasztó galambok rejtélye

Arany T. János

Szélvédett álom. A Szent István téri társasház udvarán lévő fa ágain éjszakáztak a galambok. Fotó: Arany T. János

Először azt hittem, nem jól látok. Az még majdnem rendben volt, hogy galambok gubbasztanak sötétedés után a Szent István téri ház belső ud­­varán álló fa ágain, de hogy akkor sem mozdultak, amikor jöttünk-mentünk a gangon, villanyt kapcsoltunk, ajtót csapkodtunk, majd a minél jobb fotó elkészítése érdekében szinte a galamb csőrébe toltam a világító vakura kapcsolt telefont, és meg sem rezdültek, na, az már nem volt rendben. Amikor még hó borította a fa ágait, jobban mutattak a madarak, de azok a képek sajnos nem feleltek meg a saját magammal szemben támasztott magas szintű minőségi elvárásoknak, nem voltak elég művésziek, ezért az elismert és jól ismert természetfotóstól, Török Jánostól kértem szaktanácsot az ügyben. Miután mindketten elégedettek voltunk az eredménnyel, újabb szakemberhez fordultam. 

Tokody Bélától, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkárától először azt kérdeztem, mit keresnek a gangon a nyugodtan alvó galambok, majd azt, hogy miért nem riadnak fel jöttünkre. Utóbbira egyszerűbb a válasz, ezek urbanizálódott galambok. Továbbá azért a gang melletti fán éjszakáznak, mert a falak fogják a szelet, amely rengeteget kivenne a madarakból, így több energiájuk marad a túlélésre. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!